AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuzmek kelimesinin koku nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.441
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yüzmek kelimesinin kökü nedir?​

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי “doldurma” kökünden türetilmiştir.

Delikanlı kelimesinin kökü nedir?​

Delikanlı kelimesinin kökü nedir?
Farsça cavān veya cuvān جوان/جُوان “genç, delikanlı” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen yavān veya yuvān sözcüğünden evrilmiştir.

Uçak kelimesinin kökü nedir?​

Etimoloji. ‘”Uçak”‘ kelimesi, Türkçe uç- fiiline -(a)k fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. ‘”Tayyare”‘ kelimesi ise, Arapça ṭyr kökünden gelen ṭayyār ‘”طيّار “‘ “uçucu” sözcüğünden türetilmiştir.

Söylemek kökü söz mü?​

Söylemek kökü söz mü?
Eski Türkçe söz sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sö- “söylemek” fiilinden +Iz1 sonekiyle türetilmiştir.

Kök türleri nedir?​

Kökler iki türde bulunur: İsim kökleri ve fiil kökleri. “Baktı” sözcüğündeki kök “bak-” fiil kökü; “tuzluk” sözcüğünün kökü olan “tuz” isim köküdür. Sözcüğün köküyle, ek aldıktan sonraki şekli arasında mutlaka bir anlam ilgisi olmalıdır.

Delikanlı kızsın ne demek?​

Delikanlı kızsın ne demek?
“delikanlı kız” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. sözünün eri,dediğini yapan kızdır.piyasada az bulunmakla birlikte,ortamın en kaliteli kızları olurlar genellikle… maç yaparlar, kavgacı, sert iyi kızlardır.

Delikanlı değilsin ne demek?​

karşı tarafın yaptığı kişiliksizlik, haysiyetsizlik, şerefsizlik karşısında pekte söyleyecek birşeyi olmayanların arkasına “cık cık cık” ekleyerek kurduğu cümledir.. genelde aldatan erkek sevgiliye kullanılır..

Uçak türemiş kelime mi?​

Uçak türemiş kelime mi?
Türkçe uç- fiilinden +gAk sonekiyle türetilmiştir.

Uçak eski dilde ne demek?​

Türkçede ilk olarak tayyare kelimesi kullanılmışken zaman içerisinde uçak sözcüğü yerini almıştır.

Söylemek sözcüğü türemiş midir?​

Söylemek sözcüğü türemiş midir?
“söz” kelimesinden türemiş fiil. eski metinlerde “sözlemek” olarak yer almaktadır.

Sözcük kelimesinin kökü nedir?​

Bir sözcüğün (bütün çekim ekleri ve yapım ekleri çıkarıldıktan sonra) anlamlı en küçük birimine kök denir. Bir sözcüğün kökünü bulmak demek o sözcüğü hecelerine ayırmak demek değildir. “Telefon” sözcüğünün kökü “tel” değildir; çünkü “tel” ile “telefon” arasında anlamsal herhangi bir bağ bulunmamaktadır.

Kök türü deyince neye bakılır?​

Kök türü deyince neye bakılır?
Kelimenin yapısı sorulursa; basit mi, türemiş mi, birleşik mi olduğuna bak. *Eğer hepsi türemiş ise nasıl türediğine bak ( fiilden isim yaparak mı, isimden isim yaparak mı…) 17. Sözcüğün kökü sorulursa; anlamca ilgili , anlamı en küçük parçaya bak.

İsim kökü ne demektir?​

Canlı, cansız varlıkların, duyguların, kavramların, düşüncelerin ifade edilebilmesi amacı ile kullanılan kelimeler isim kökü olarak adlandırılır. İnsan bir isim köküdür ve varlıkları ifade etmek için kullanılır.
 
Yüzmek kelimesinin kökeni Aramice/Süryanice #mly מלי “doldurma” kökünden türetilmiştir. Bu kökten yola çıkarak "yüzmek" fiili oluşturulmuştur.
Delikanlı kelimesinin kökeni Farsça cavān veya cuvān جوان/جُوان “genç, delikanlı” sözcüğünden alıntıdır. Farsça kökenli bu kelime zamanla Türkçe'ye geçerek "delikanlı" şeklini almıştır.
Uçak kelimesi Türkçe "uç-" fiiline -(a)k fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. Aynı anlama gelen "tayyare" kelimesi ise Arapça ṭyr kökünden gelen ṭayyār ‘”طيّار “‘ “uçucu” sözcüğünden evrilmiştir.
Söylemek kelimesinin kökeni Eski Türkçe "söz" sözcüğünden türetilmiştir. Eski Türkçe'de yazılı örneği bulunmayan *sö- “söylemek” fiilinden türetilmiştir.
Kökler genellikle iki türde bulunur: İsim kökleri ve fiil kökleri. İsim kökleri, varlıkların, duyguların, kavramların ifade edilmesi için kullanılırken; fiil kökleri ise eylemleri belirtmek için kullanılır. Örneğin, "bak-" fiil kökü ve "tuz" isim kökü şeklindeki örnekler verilebilir.
"Delikanlı kızsın" ifadesi genellikle cesur, kararlı ve kendine güvenen bir kızı tanımlamak için kullanılırken, "delikanlı değilsin" ifadesi ise kişiliksizlik, haysiyetsizlik veya şerefsizlik anlamına gelebilir. Bu cümle genellikle aldatan erkek sevgiliye karşı kullanılır.
İsim kökü, canlı varlıkların, duyguların, kavramların ifade edilebilmesi için kullanılan kelimelerin en küçük anlamlı birimidir. İsim kökleri, varlıkların isimlerini ve kavramları ifade etmek için kullanılan temel yapı taşlarıdır.
Kök türü incelenirken kelimenin yapısına, basitlik veya türemişlik durumuna bakılır. Eğer kelime türemişse, nasıl türediği ve hangi kökten türediği incelenir. Kelimenin kökü sorulduğunda ise genellikle anlamca en küçük parçaya bakılır.
İsim kökleri, canlı varlıkların, duyguların, kavramların ifade edilmesi için kullanılan kelimelerdir. İnsanlar, nesneler, yerler gibi varlıkları ifade etmek için isim kökleri kullanılır. Örneğin; "kitap", "masa", "ağaç" gibi kelimeler isim köklerine örnek olarak verilebilir.
 
Geri
Üst