AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuzen ve askida kalan cisimler ne kadar su tasirir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüzen ve askıda kalan cisimler ne kadar su taşırır?​

Cisim taşma kabına atıldığında taşırdığı sıvının hacmi batan hacmi kadardır. Cisim taşma kabına atıldığında taşırdığı sıvı ağırlığı,kaldırma kuvveti kadardır. Yüzen cisimlerde FK, G ye eşit olduğundan yüzen cisimler ağırlıkları kadar sıvı taşırır.
Kaldırma kuvveti nasıl hesaplanır?
Genel hatlarıyla bu kaldırma kuvveti Fb = Vs × D × g denklemiyle hesaplanabilir; burada Fb, nesne üzerine etkiyen kaldırma kuvveti; Vs, nesnenin sıvı içerisindeki hacmi; D, nesnenin bulunduğu sıvının yoğunluğu ve g, yer çekimi kuvvetidir.
Taşan su hacmi nasıl bulunur?
Taşan sıvının hacmi, X cisminin batan hacmine eşittir. Taşan sıvını ağırlığı, X cisminin ağırlığına eşittir. Taşan sıvının ağırlığı, kaldırma kuvvetine eşittir. Kapta ağırlaşma olmaz. ▪ Taşırma kabının ağırlığı X cisminin ağırlığı kadar artar.

Taşan sıvının kütlesi cismin kütlesine eşit mi?​

Cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı aynı değerdedir. Bu nedenle yüzen cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmez. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı eşittir.
Kaldırma kuvveti neye eşittir?
Bir sıvı içerisinde yer alan katı bir cismin, taşırmış olduğu sıvının ağırlığına eşit olarak batmazlık kuvveti ile yukarı itilmesi kaldırma kuvveti olarak bilinir. Yani bir kap içerisine su varken bir cisim atıldığı zaman, kaptan taşan sıvının ağırlığı ile suyun itme kuvveti aynı güce sahiptir.
Durgun akışkanlarda kaldırma kuvveti nelere bağlıdır?
– Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. – Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. – Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar. Genel olarak bu unsurlara bağlı şekilde kaldırma kuvveti artış gösterir ya da azalır.
– Sıvıların hacmini dereceli silindir kullanmak suretiyle ölçebiliriz. – Dereceli silindir üzeri eşit aralıklarla ile çizilmiş olan bir kap çeşididir. – Kabın içine konmuş olan sıvı kabın belli bir seviyesine kadar ulaşır. Bu seviye itibariyle ortaya çıkan miktar üzerinden sıvının hacmi ölçülür.
Hacim kütleden büyükse yoğunluk nasıl bulunur?
Yoğunluk bir nesnenin kütlesinin hacme bölünmesiyle elde edilir; D = m/v.
Sıvıların kaldırma kuvveti yerçekimi alan şiddetine bağlı mıdır?
– Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. – Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. – Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar.

Kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşit midir?​

Bir cismin bir sıvıda dibe batması için gerekli koşul nedir?
Hangi sıvının yoğunluğu fazla ise o sıvı kap içerisinde dibe çöker. Yani dibe çöken sıvının tanecikleri arasındaki mesafe ve hızları da azalmıştır. Eğer bir cisim suda yüzebiliyor ise o zaman o cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
Yüzen ve askıda kalan cisimlere uygulanan kaldırma kuvveti eşit midir?
Cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı aynı değerdedir. Bu nedenle yüzen cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmez. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı eşittir. Bu nedenle askıda kalan cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmezler.

Yüzen cisimlerde kaldırma kuvveti neye eşittir?​

Cisimlerin suda yüzmesi ya da batması neye bağlıdır?
Cismin yoğunluğu sıvının ya da suyun yoğunluğundan az ise cisim su üzerinde yüzer. Bu özellik suyun kaldırma kuvveti ve cismin yoğunluğu ile ilgilidir. Cismin yoğunluğu sıvının ya da suyun yoğunluğundan fazla ise cisim batar. Cismin yoğunluğu sıvının ya da suyun yoğunluğundan az ise cisim yüzer.
Maddenin suda batması neye bağlıdır?
Not: Bir maddenin suda yüzmesi ya da batması maddenin büyüklüğüne bağlı değildir. Daha çok maddenin şeklinde ya da cinsine bağlıdır. Örneğin çok büyük çeliklerden yapılmış gemiler suda yüzebilir. Ancak küçücük bir toplu iğnesi suda batabilir.
Taşan sıvının hacmi, X cisminin hacmine eşittir. Taşan sıvının ağırlığı, kaldırma kuvvetine eşittir.
Maddenin suda yüzmesi ya da batması maddenin hangi özelliği ile ilgilidir?
 
Geri
Üst