- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Yutkunma işlemi nasıl gerçekleşir?
Yutma işlemi nasıl olur?- Birinci faz yiyecek ve içeceklerin çiğnenerek yutmaya hazır hale getirildiği dönem.
- Ağız fazı boyunca, dil yiyecek ve içecekleri ağızın arka bölümüne iterek yutma yanıtını başlatır.
- Yutak fazında yiyecek ve içecekler hızlıca yutaktan yemek borusuna geçer.
Sürekli yutkunma isteği neden olur?
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Yutkunma güçlüğü tehlikeli midir?
Ancak sürekli olan disfaji, tedavi gerektiren ciddi bir tıbbi durumu gösteriyor olabilir. Disfaji, her yaşta ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Fakat yaşlı bireylerde daha yaygın rastlanır. Yutma güçlüğü problemine neden olabilen etkenler değişkendir ve tedavi altta yatan sebebe bağlı olarak planlanır.Yutma eylemi nasıl gerçekleşir?
İstemsiz fazda, lokmanın farenks ve üst özofagus sfinkterine doğru hareket etmesi sağlanır, sonra gıda özofagustaki peristaltik dalgalarla alt özofagus sfinkterine ve buradan mideye iletilir. Normal yutma olayında ilk olarak alınan gıda dil ile arkaya orofarenkse itilir.
Insan nasıl yutkunur?
Oral safha : Yutkunmanın istemli safhasıdır. Dilucu, alt ve üst kesici dişlerin lingual ve palatinal yüzeylerine değerek yukarı kalkar ve bu arada yutulacak cisim dil sırtına taşınır. Bu sırada yumuşak damak yukarı kalkar, larenks ve hyoid ke mik yukarı doğru hareket eder.Boğazda sürekli yutkunma hissi nasıl geçer?
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.
Yemek borusunda tıkanma neden olur?
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.Yutma aktif bir olay mı?
Yutma olayının başlangıç dönemidir, istemli bir eylemdir.
Yutma refleksi nerede bulunur?
Dil ve larenks hareketleri ile 4-10 mm Hg’lık bir basınç oluşmaktadır. Yutkunmanın farengeal safhası refleks bir olay olup; sant ral sinir sisteminin üst bölümlerinden yutkunma merkezine ge lecek direkt stimuluslarla başlamayıp ancak cismin istemli ola rak ağızın arka bölümlerine itilmesiyle başlamaktadır.Yutma refleksini ne kontrol eder?
Tetiklemeden sonra faringiyal dönemin tüm olayları özefagiyal döneme dek istem dışıdır ve başlıca beyin sapı yutma merkezinin kontrolü altında oluşurlar (10, 14, 28-30). Bu refleks ya da otomatik devinimler şöyle sıralanabilir. a) Herşeyden önce yutarken hava yolu korunur.