Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yurutmenin durdurulmasi karari kac gun icinde verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.780
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yürütmenin durdurulması kararı kaç gün içinde verilir?​

Yürütmenin durdurulması kararı verilen bir idari davada, bu karar idareye tebliğden itibaren 30 gün içinde uygulanmak zorundadır.

Yürütmeyi durdurma kararını hangi mahkeme verir?​

Yürütmeyi durdurma kararını hangi mahkeme verir?
Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.

Yürütmeyi durdurma kararına kaç gün içinde itiraz edilir?​

Fakat taraflar hem yürütmenin durdurulması talebinin kabulu hem de talebin reddi kararlarına karşı itiraz yoluna başvurulabilir. Yürütmenin durdurulması talebi hakkında verilen kararlara karşı itiraz süresi kararın tebliğinden itibaren 7 gündür.

Yürütmeyi durdurma ne demek?​

Yürütmeyi durdurma ne demek?
Yürütmenin durdurulması kararı; idari işlemin yürütülmesini (icra edilmesini) açılan idari davanın sonuna kadar durduran ve dava konusu idari işlemin tüm hukuki sonuçlarını askıya alan tedbir mahiyetinde bir karardır.

Yürütmenin durdurulması kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Yürütmenin durdurulması kararı, mahkemece kaldırılmadığı sürece dava sonuçlanıncaya kadar devam eder. Eğer mahkeme davayı esastan reddederse YD kendiliğinden sona erer. Artık idare ilgili işleme kaldığı yerden devam edebilir.

Idare mahkemesi ne kadar sürede karar verir?​

Idare mahkemesi ne kadar sürede karar verir?
Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman kesinleşir?​

YD yapıldı 1 ne anlama geliyor?​

YD yapıldı 1 ne anlama geliyor?
YD Yapıldı 1 > Yürütme durdurma talebiniz ile ilgili karar verilmiştir demek oluyor zaten.

Yürütmeyi durdurma kararından sonra ne olur?​

Kural olarak verilen yürütmenin durdurulması kararına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen kararlar ise kesin olup artık bu kararlara karşı bir kanun yolu bulunmamaktadır.

Yürütmeyi durdurma kararı geriye yürür mü?​

Yürütmeyi durdurma kararı geriye yürür mü?
Bu nedenledir ki, bir iptal davasının verilmiş bulunan yürütmenin durdu- rulması kararı, iptal kararlarında olduğu gibi, iptali istenilen idari tasarrufu ve ona bağlı işlemleri durdurur ve tasaruf ve işlernlerin tesis ve icrasından önceki hukuki durumun yürürlüğünü sağlar.

Yürütmenin durdurulması kararı bir ara karar mıdır?​

Yürütmenin durdurulması kararının, idari işlemin niteliklerinden olan kanunilik ve hukuka uygunluğu askıya alarak, işlemin uygulanmasını dava sonuna kadar erteleyen yargısal karardır.

Idare mahkemesinde dava ne kadar sürer?​

Idare mahkemesinde dava ne kadar sürer?

İdare mahkemesi nasıl karar verir?​

Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.

Esas karar ne zaman çıkar?​

Esas karar ne zaman çıkar?
Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Idare mahkemesi kararları geriye yürür mü?​

– İptal kararı sonucunda idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar. İptal Kararları geriye yürümekte ve böylece idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılmaktadır.
 
Yürütmenin durdurulması kararının ne zaman verileceği, genellikle yargı sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak yürütmenin durdurulması talebinde bulunulduktan sonra kararın hızlı bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanır.

Yürütmenin durdurulması kararı, idari işlemin yürütülmesini (icra edilmesini) durduran ve dava sonuçlanana kadar tüm hukuki sonuçlarını askıya alan bir tedbir mahiyetindedir. Bu kararı verme yetkisi Danıştay veya idari mahkemelere aittir. İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verilir.

Yürütmenin durdurulması kararına karşı tarafların genellikle 7 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre içerisinde kararın incelenmesi ve gerekli adımların atılması önemlidir. Karar kesinleştiğinde, idari işlem yapıldığı ilk tarihten itibaren ortadan kalkar ve baştan itibaren hiç yapılmamış sayılır.

İdare mahkemelerinde dava süreci genellikle 6 ay içerisinde sonuçlanır ve mahkeme kararları kesin olabilir. İdare mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunu reddedebilir. Dava sonucunda verilen esas kararın yazılması ve taraflara tebliğ edilmesi gerekmektedir. İptal kararları geriye yürüyebilir ve idari işlem baştan itibaren hiç yapılmamış sayılabilir.
 
Geri
Üst