AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yurutmenin durdurulmasi hangi hallerde soz konusu olabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yürütmenin durdurulması hangi hallerde söz konusu olabilir?​

Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına …

Yürütmenin durdurulması kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI İdarenin işleminin hukuka aykırılığı kesinleşmiş değildir. Yalnızca ilk bakışta hukuka aykırı olduğuna kanaat getirilmiştir ve dava sonunda öyle çıkması halinde telafisi güç zarar doğuracaktır. İptal kararı ile uyuşmazlık çözülmüş olur.

Dava açıldıktan sonra yürütmenin durdurulması istenebilir mi?​

Dava açıldıktan sonra yürütmenin durdurulması istenebilir mi?
2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde yürütmenin durdurulması isteminin yapılabilmesi için bir süre öngörülmemiştir. Böyle olunca da usulüne göre açılmış bir iptal davasının devam ettiği sürece her zaman yürütmenin durdurulması istenebilir.

Yürütmeyi durdurma davası nereye açılır?​

Yürütmeyi durdurma davası nereye açılır?
İdare mahkemesine açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma kararının reddi halinde idare mahkemesinin üstü olan bölge idare mahkemesi ve Danıştay’a itirazda bulunarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunulabilir.

Idare mahkemesi kararı kesinleşmeden uygulanır mı?​

Sonuç olarak; idari yargıda tam yargı davaları sonucu verilen kararlardan, belli bir miktarı içeren para alacağına ilişkin ilamların icra takibine konu yapılabilmesi için kesinleşmeleri gerekmediği gibi, İYUK`nun 28/1.maddesinde belirtilen 30 günlük sürenin beklenmesine de gerek yoktur.

Bölge idare mahkemesi kararı kaç gün içinde uygulanmalıdır?​

Yüksek Mahkeme kararlarında bu süreyi “makul süre” olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz (30) günü geçemeyeceğini belirtilmiştir. Bu süre içerisinde uygulanmayan kararların, gecikmesi dolayısıyla oluşan zararlardan idare sorumlu olacaktır.

Yürütmenin durdurulması her aşamada talep edilebilir mi?​

Yürütmenin durdurulması her aşamada talep edilebilir mi?
Davanın her aşamasında istenebilen veya kaldırılabilen yürütmenin durdurulması geçici bir tedbir olup yargısal bir karardır. Öncelikle bir idari işleme karşı bir iptal davası dava açılmış olmalıdır. Dava açılmadıkça yürütmenin durdurulması talebinde bulunulamaz.

Yürütmeyi durdurma her zaman istenebilir mi?​

Yürütmeyi durdurma her zaman istenebilir mi?
 
Yürütmeyi durdurma talebinde bulunulabilmesi için danıştay veya idari mahkemelerde telafi edilemeyecek zararların oluşması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması gerekmektedir. İdari işlemin uygulanması durumunda zararların telafi edilemez nitelikte olması ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması durumunda yürütmenin durdurulması istenebilir.

Yürütmenin durdurulması kararı için idarenin işleminin kesin olarak hukuka aykırı olduğunun belirlenmesi gerekmemektedir. Sadece işlemin ilk bakışta hukuka aykırı olduğuna karar verilmiş olması ve bu durumun telafisi güç zararlara neden olabileceği durumda yürütmenin durdurulması kararı verilebilir. İptal davası sonucunda hukuka aykırılığın kesinleşmesi durumunda uyuşmazlık çözülmüş olacaktır.

Dava açıldıktan sonra yürütmenin durdurulması istenebilir. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde yürütmenin durdurulması isteği için belirli bir süre öngörülmemiştir. Dolayısıyla, usulüne uygun olarak açılmış bir iptal davası devam ederken her zaman yürütmenin durdurulması talep edilebilir.

Yürütmeyi durdurma davası idare mahkemesine açılır. İptal davası sonucunda yürütmenin durdurulması istemi reddedilirse, bu karara karşı bölge idare mahkemesi veya Danıştay'a itiraz edilerek yürütmenin durdurulması talebinde bulunulabilir.

Yürütmenin durdurulması her aşamada talep edilebilir ve bu talep geçici bir tedbirdir. Ancak yürütmenin durdurulması istenebilmesi için öncelikle bir idari işleme karşı iptal davası açılmış olmalıdır. İptal davası açılmadan yürütmenin durdurulması talep edilemez.

Yürütmeyi durdurma talebi her zaman yapılabilecek bir başvuru değildir. Danıştay veya idari mahkemelerde telafi edilemeyecek zararların oluşması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde, yürütmenin durdurulması istenebilir.
 
Geri
Üst