AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yurtdisindan alinan urun gider yazilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yurtdışından alınan ürün gider yazılır mı?​

Yurtdışında mukim olan bir mükelleften alınan fatura ve benzeri belgelerin, Türkiye’de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartı aranmaktadır.

Yurtdışına kdvli fatura kesilir mi?​

Yurtdışına kdvli fatura kesilir mi?
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV’nin konusuna girmemektedir.

Şahıs şirketi yurt dışına fatura kesebilir mi?​

E-ihracat sektöründe faaliyet gösteren ve yurtdışına satış yapan her işletmenin e-ihracat faturası kesmesi gerekmektedir. Çünkü işletmelerin internet üzerinden yaptığı her satış için fatura kesme ve devlete vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Yurt dışından alınan komisyon faturalarında KDV ve stopaj var mı?​

Yurt dışından alınan komisyon faturalarında KDV ve stopaj var mı?
Yurt dışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurt dışında yararlanılan hizmetler KDV’nin konusuna girmemektedir. Türkiye’de yapılmayan işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanması veya böyle bir işlemin Kanundaki herhangi bir istisna hükmü ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir.

Yurt dışına kesilen faturalarda KDV olur mu?​

” 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.

Yurt dışı hizmet faturası nasıl kesilir?​

Yurt dışı hizmet faturası nasıl kesilir?
Hizmet ihracatı faturası nasıl kesilir?
- Müşteri VKN (Vergi Kimlik Numarası) bilgileri alanına 11 tane 2 girilmelidir.
- Müşteri bilgileri alanında adres bilgileri de doldurulmalıdır.
- KDV oranı olarak sıfırı ve muhafiyet kodlarından 302 hizmet ihracatı kodu olarak seçilmesi gerekir.

Şahıs Şirketi e fatura kesebiliyor mu?​

E-Fatura kullanmaya geçiş için gerçek ya da tüzel kişi olmak yeterlidir. Gerçek ve tüzel kişilerin içinde anonim ve limited şirketler ile şahıs şirketleri yer alır. Dolayısıyla bir şahıs şirketi E-Fatura kullanabilir.

Yurtdışına e arşiv fatura kesilir mi?​

Yurtdışına e arşiv fatura kesilir mi?
Yayımlanan tebliğ ile 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi aşması, vergi mükelleflerine düzenlenen faturalarda ise vergiler dahil toplam tutarın 5.000 TL’yi aşması durumunda düzenlenmesi zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli.
 
Yurtdışından alınan ürün gider yazılır mı sorusuna verilen detaylı cevapta, bir şirketin yurtdışından aldığı faturaların Türkiye'de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili belgelerin mukim olduğu ülkede geçerli olması gerektiği belirtiliyor. Yani yurtdışından alınan bir ürün için gider kaydı yapabilmek için o ülkede geçerli bir fatura ya da belgeye sahip olmak gerekiyor.

Yurtdışına KDV'li fatura kesilip kesilemeyeceği ise KDV Kanunu'nda belirtilen bazı maddelere dayanarak açıklanmış. Yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ve yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV kapsamına girmemekte. Dolayısıyla yurtdışına KDV'li fatura kesilmemektedir.

Şahıs şirketleri yurt dışına fatura kesip kesemeyeceği ise e-ihracat çerçevesinde ele alınmış. E-ihracat sektöründe faaliyet gösteren her işletmenin yurt dışına satış yaparken e-ihracat faturası kesmesi gerekmektedir. Bu durum işletmelerin internet üzerinden yaptığı her satış için fatura kesme yükümlülüğü olduğunu göstermektedir.

Yurt dışından alınan komisyon faturalarında KDV ve stopaj olup olmadığına ilişkin cevapta, yurt dışında gerçekleşen işlemlerin Türkiye'de KDV'ye tabi olmadığı belirtilmiş. Dolayısıyla yurtdışından alınan komisyon faturalarında KDV ve stopaj uygulanmamaktadır.

Yurt dışına kesilen faturalarda KDV olup olmadığı konusunda ise 3065 Sayılı Kanun'un belirli maddelerine göre yurt dışına faydalanılan hizmetlerin KDV'den muaf olduğu ifade edilmiş.

Yurt dışı hizmet faturası nasıl kesilir sorusuna ise müşteriye ait Vergi Kimlik Numarası, adres bilgileri ve KDV oranı gibi bilgilerin doldurulması gerektiği ve hizmet ihracatı için belirlenmiş muhafiyet kodlarının seçilmesi gerektiği yanıtı verilmiş.

Şahıs şirketlerinin e-fatura kullanabilmesi konusunda ise gerçek ya da tüzel kişilik olmanın yeterli olduğu, dolayısıyla şahıs şirketlerinin de e-fatura kullanabileceği belirtilmiş.

Son olarak, yurtdışına e-arşiv fatura kesilip kesilemeyeceği konusunda 01.01.2020 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine getirilen e-arşiv fatura zorunluluğunun yurt dışında da geçerli olduğu ifade edilmiş. Bu durumda belirli bir eşik değeri aşan faturaların elektornik yolla düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst