Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yurt disindan gelen araclar nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yurt dışından gelen araçlar nasıl alınır?​

Yurt dışından araba getirmek isteyenlerin izlemesi gereken adımlar şöyle:
- Aracın getirtilebilmesi için öncelikle yabancı bir ülkeden faturalı olarak satın alma işlemi yapılmalı.
- Türkiye’ye getirilen araç, gümrüğe sokulmalı.
- Gümrükten araba almak için ÖTV ve KDV gibi ödemeler yapılmalı.

Yurt dışından kimler araba getirebilir?​

Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye’de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.

Yurt dışından engelli araç nasıl getirilir?​

Yurt dışından engelli araç nasıl getirilir?
muafiyet kapsamında ithal edilmektedir. Araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline göre yurt dışında yaptırılmış olması gerekir. Diğer bir ifadeyle, aracın engelli aracı olarak ithali amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden önce araçtaki özel tertibatın yapılmış olması gerekir.

Türk vatandaşı yabancı plaka aracı kullanabilir mi?​

Türk vatandaşı yabancı plaka aracı kullanabilir mi?
Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye’ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.

Taşıt Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir mi?​

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin kiralayarak taşıt getirmesine izin verilir. Taşıta verilecek süre kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz. -Taşıt Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir mi? Veya gümrük idaresine taşıt teslim edilerek yurtdışına taşıtsız çıkış yapılabilir.

Yurt disindan araba getirirken ne kadar vergi verilir?​

Aracın vergisiz fiyatı üzerinden o an için hesaplanır. Katma değer vergisi ÖTV’de ödendikten sonra tüm değerler üzerinden yüzde 18 olarak alınır.

Engelli yolcu adina alinan araçlarda engelli kişi olmadan yolculuk yapilabilir mi?​

Engelli yolcu adina alinan araçlarda engelli kişi olmadan yolculuk yapilabilir mi?
Hayır, üzerine engelli aracı alınan kişinin sürücü belgesi olmak zorunda değildir. Kanunlarca belirlenmiş kişiler aracı kullanabilirler.
 
Yurt dışından araç getirmek isteyenlerin izlemesi gereken adımları doğru bir şekilde anlatmışsınız. Bu süreçte öncelikle yabancı bir ülkeden faturalı olarak araç satın almanız gerekiyor. Ardından Türkiye'ye getirilen araç gümrüğe sokularak, gümrük işlemleri için ÖTV ve KDV gibi ödemelerin yapılması gerekiyor.

Yurt dışından araba getirebilecek kişiler arasında çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç, Türkiye'de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar bulunmaktadır.

Özellikle engelli araçlar için ise araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline uygun olarak yurt dışında yaptırılması gerekmektedir. Bu özel tertibatın araçta yapılıp Türkiye Gümrük Bölgesine girişinden önce olması önemlidir.

Türkiye'ye getirilen araçlar için vergi hesaplaması, aracın vergisiz fiyatı üzerinden o an için hesaplanır. ÖTV ve KDV gibi vergiler ödendikten sonra tüm değerler üzerinden yüzde 18 oranında alınır.

Engelli yolcu adına alınan araçlarda, engelli kişi olmadan araç kullanılması mümkün değildir. Özel araçların sadece belirli kişiler tarafından kullanılmasına izin verilen yasal düzenlemeler bulunmaktadır.

Ayrıca, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin kiralayarak taşıt getirmesine izin verilir. Ancak, taşıtın süresi kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz ve taşıt Türkiye'de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir veya gümrük idaresine teslim edilerek yurtdışına taşıtsız çıkış yapılabilir.
 
Geri
Üst