Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yurt disinda kidem tazminati var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yurt dışında kıdem tazminatı var mi?​

Yurtdışına giden çoğu işçiye 1 yıllık, 2 yıllık gibi belirli süreli iş sözleşmesi imzalatılmakta, sözleşme belirli süreli olduğu için iş bitiminde de kıdem tazminatı hakkı yok diye işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Tazminat ilk hangi ülkede?​

Tazminat ilk hangi ülkede?
Fransa’da 1870 ve 1880’lerde demiryolu sektöründe yaşanan büyük çaplı işten çıkarmalarda işverenlerin tazminat ödemesine yönelik ilk yargı kararları kıdem tazminatının ilk örneklerinden sayılabilir.2 Firma bazlı kıdem tazminatı uygulamaları yasal düzenlemeler öncesinde görülmüştür.

Kıdem tazminatı ilk ne zaman doğar?​

Kıdem tazminatı ilk ne zaman doğar?
İşçilerin bir hizmet akti ile bir işyerinde çalışmaya başladığı tarih kıdem tazminatının başlangıç tarihi olacak, işçinin sigortasız çalıştırılması kıdem tazminatı ödenmesine engel olmayacaktır. işveren veya işçinin kıdem tazminatı ödenecek şekilde ihbar önellerine uyularak hizmet aktine son verdiği durumlarda kıdem …

Kıdem tazminatı, çalışan işçiye ödenen tazminattır.?​

Kıdem tazminatı, işverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücret ve ücretler dikkate alınmaktadır.?​

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücret ve ücretler dikkate alınmaktadır.?
Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanısıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşulu, ikramiye ödemeleri v.b.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi 5 yıldırdır.?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi 5 yıldırdır.?
Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz. İşçi Hangi Hallerde Kıdem Tazminatına Hak Kazanır?

Kimdir kıdem tazminatı?​

İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.
 
Evet, yurt dışında genellikle belirli süreli iş sözleşmeleri imzalanmakta ve sözleşmenin belirli süreli olması nedeniyle işçilere iş bitiminde kıdem tazminatı hakkı tanınmamaktadır. Bu durumda işçilere kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Kıdem tazminatı uygulamasının ilk örneklerinden biri Fransa'da 1870 ve 1880'lerde demiryolu sektöründe yaşanan büyük çaplı işten çıkarmalarda ortaya çıkmıştır. Bu dönemde işverenlerin tazminat ödemesine yönelik yargı kararları kıdem tazminatının ilk örnekleri olarak kabul edilebilir. Firma bazlı kıdem tazminatı uygulamaları ise yasal düzenlemeler öncesinde görülmüştür.

Kıdem tazminatı, bir işçinin bir işyerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen bir tazminattır. İşçinin sigortasız çalıştırılması durumunda dahi kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. İşçiye kıdem tazminatı ödenmesi gereken durumlarda işveren veya işçi, ihbar sürelerine uyarak hizmet aktine son vermelidir.

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücretlerin yanı sıra işçiye düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, ikramiye vb.) brüt tutarları da dikkate alınmaktadır. Bu hesaplama sürecinde bir yıldan artan süreler oranlanarak değerlendirilir.

Kıdem tazminatının zamanaşımı süresi, iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır. İşçi, kıdem tazminatı talebiyle iş davası açması gerektiğinde bu süreyi dikkate almalıdır. eğer işçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açmazsa, daha sonra aynı konuda dava açma hakkını kaybedebilir.

Son olarak, kıdem tazminatı, işçinin işyerinde geçirdiği süre ve son aldığı ücret gibi faktörler üzerinden hesaplanarak ödenen bir tazminattır. İşçinin çalışma hayatındaki emek ve katkılarının bir karşılığı olarak işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alması haklarından biridir.
 
Geri
Üst