Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yurek atmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.637
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yürek atması neden olur?​

Kalp çarpıntısı, stres, heyecan, hızlı koşma veya aşırı kafein tüketiminden kaynaklı olabilir. İnsan kalbi 1 dakikada 60 ila 80 defa atar. Kalp hızının üst sınırı 100 atım kabul edilir. Eğer kalp hızının 100’den fazla atıyorsa kalp çarpıntısı (taşikardi) görülür.

Kalp krizi açısından kimler risk altındadır?​

Kalp krizi açısından kimler risk altındadır?
Obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şeker gibi hastalıklar kalp krizi riskini artırır. Bu hastalıkların kontrol altında tutulması kalp krizini önlemek açısından en doğru yoldur. Kolesterolü olan kişiler hayvansal gıdalardan uzak durmalı ve sebze, meyve ağırlıklı beslenmelidir.

Kalp spazmı belirtileri nelerdir?​

Kalp spazmı belirtileri nelerdir?
Kalp Spazmı (Angina Pektoris) belirtileri:
- Sıkıntı veya nefes darlığı olur,
- Ağrı hissi; genellikle göğüs ortasında başlar, kollara, boyuna, sırta ve çeneye doğru ilerler,
- Sıklıkla fiziksel hareket, fiziksel zorlanma, heyecan, üzüntü ya da fazla yemek yeme sonucu ortaya çıkar,

Kalp durması nelere yol açar?​

Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir.

Yürek atması nasıl geçer?​

Yürek atması nasıl geçer?
Gevşemeye, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin derin nefes almaya başlayın. Soğuk bir içecek içmeyi deneyin. Eğer kalp çarpıntınız devam ediyorsa şiddetli öksürmeye, ellerinizi ve yüzünüzü soğuk su ile yıkamaya çalışın.

Ara ara Kalp çarpıntısı neden olur?​

Ara ara Kalp çarpıntısı neden olur?
Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir.
Kalp spazmı nasıl başlar?​
Kalp spazmı temelde kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılmasına bağlı olarak kalbi yeteri kadar besleyememesi sonucu oluşur. Kalp krizindeki gibi göğüste şiddetli ağrı yapar. Zaten her ikisinin de meydana gelme nedeni kalp kasınının belli bir yerine gönderilen kanın azalmasıdır.

Kalp spazmı anında ne yapılmalı?​

Kalp spazmı anında ne yapılmalı?
Kalp spazmından şüphelenilmesi durumunda bir kardiyoloğa başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tedavi ilaçlarla ya da spazma neden olan hastalıkları tedavi etmek için anjiyogram, anjiyolapsi ve ameliyatla sağlanır. Kalp spazmı yaşayan hastaların eğer sigara kullanıyorlarsa hemen bırakmaları önerilir.
 
Kalp atışları genellikle vücudunuzun birçok farklı faktörden etkilenmesiyle değişir. Ani bir stres tepkisi, heyecan, yorucu egzersiz veya aşırı kafein tüketimi gibi durumlarda kalp atışlarınız hızlanabilir. Normalde insan kalbi dakikada 60 ila 80 kez atar, ancak kalp hızı 100 atımın üzerine çıktığında kalp çarpıntısı (taşikardi) görülebilir. Bu durumda kalp daha hızlı atar ve anormal bir ritim oluşabilir.

Kalp krizi riski taşıyan kişiler genellikle obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şeker gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadırlar. Bu tür hastalıklar kalp krizi riskini artırabilir. Özellikle kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin hayvansal yağlardan uzak durmaları ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmeleri önemlidir.

Kalp spazmının belirtileri genellikle sıkıntı veya nefes darlığı gibi semptomlarla başlar ve genellikle göğüs bölgesinde ağrı olarak hissedilir. Fiziksel aktivite, stres, üzüntü veya aşırı yemek yeme gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Kalp spazmı (Angina Pektoris) belirtileri arasında kollar, boyun, sırt ve çene gibi bölgelere yayılan ağrılar da bulunabilir.

Kalp durması ani ve ciddi bir durumdur. Nabzın durması, nefes alıp verememe, bayılma, yorgunluk hissi, baş dönmesi gibi semptomlarla birlikte gelir. Kalp durması ciddi bir acil durumdur ve derhal müdahale gerektirir.

Kalp atışlarınızda sorun olduğunu hissettiğinizde, öncelikle sakinleşmeye çalışın ve rahat bir yere oturun. Derin nefes alarak rahatlayabilir ve soğuk bir içecek içmeyi deneyebilirsiniz. Eğer kalp atışlarınız devam ederse, şiddetli öksürmeyi deneyebilir veya ellerinizi ve yüzünüzü soğuk su ile yıkayabilirsiniz.

Kalp spazmı ve kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak veya bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda genellikle geçicidir ve endişelenecek bir durum olmayabilir.

Kalp spazmı genellikle kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılması sonucu oluşur ve göğüste şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu durumda bir kardiyologa başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması ve uygun tedavinin belirlenmesi önemlidir. Kalp spazmını yaşayan bireylerin sigara kullanıyorsa, hemen bırakmaları önerilir. Tedavi genellikle ilaçlarla veya cerrahi müdahalelerle sağlanır.
 
Geri
Üst