AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yunus Emre Ete Kemiğe Burundum

haberci

Yeni Üye
ete kemiğe burundum yunus diye gorundum,
yunus emre ete kemiğe burundum yunus diye gorundum,
ete kemiğe burundum yunus diye gorundum anlamı
Mevlana dervişleriyle yaptığı sohbeti bitirdikten sonra,bir derviş telaşla odaya girdi ve heyecanla,uzaklardan gelen genc birisinin kendisini ısrarla gormek istediğini haber verdi
Mevlana , '' Buyursun bakalım '' diye izin verdi
İceriye orta boylu,cubbesiz,kulahsız ve sakalsız,cok sade giyinimli bir delikanlı girdi
Mevlana yerinden adeta bir ok gibi fırladıBu zatı mana aleminden tanıyorduBu,kendisi gibi cağlara damgasını vuracak yiğit bir HAKK aşığı olan Yunus Emre idi
Heyecan ve hasretle kucaklaştılar
Odadaki dervişler bu samimi karşılamaya bir anlam verememişti,ama ortamın manevi yukunun yoğunlaştığını anlamakta zorlanmadılar
Daha sonra Mevlana ve Yunus Emre Karşılıklı Dini Şiirler SoyledilerBir Mevlana SoyluyorBir Yunus Emre Soyluyor Dervişlerde onları hayranlıkla izliyordu
Yunus Emre ve Mevlana birbirini ozleyen iki kardeş gibi yan yana oturdularMevlana sordu ;
Pek guzel, Pek Sade giyinmişsinizUzerinizde hırkanız bile yok ,uşumezmisiniz ?
Yunus Emre şiirle karşılık verdi ;
Dervişlik dedikleri hırka ile tac değil
Gonlun derviş eyleyen,hırkaya muhtac değil
Mevlana beğendiğini belli eden bir hareket yaptıVe yine sordu ;
Pek doğru soylersinizNasılsınız iyimisiniz ? Nelerle meşgulsunuz ? Ne yapar ,ne eylersiniz ?
Yunus Emre yine şiirle karşılık verdi ;
Adımız miskindir bizim,duşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmazuz,kamu alem birdir bize
Ben gelmedum dava icin,benim işum sevi icun
Dostun evi gonullerdir,gonuller yapmağa geldum !
Mevlana, Yunus Emre'ye Sordu;
Biz dervişlerimize Tevhid'i oğretirken '' Bir elma iki ayna '' demiştikSiz ne dersiniz ?
Yunus Emre cevap verdi;
Tevhid imiş cumle alem
Tevhidi bilendir adem
Bu tevhidi inkar eden
Oz canına duşman imiş
Mevlana,Yunus Emre'nin bir sure dergahta kalmasını istiyordu
'' Evet,davetimizi kabul buyurursanız,cok memnun kalacağızHemde size yazdığımız 6 ciltlik Mesneviyi okurduk'' dedi
Yunus Emre kalktı ,kapıya doğru yonelirken ilk kez şiirsiz konuştu;
Ne kadar uzun yazmışsınız ! Cok emek ve gayret sarfetmişsinizBize kalsaydı aynen şunu soylerdik ;
'' Ete Kemiğe Burundum,Yunus Diye Gorundum ''
Yunus Emre Kapıdan hızla cıkıp gozden kayboldu
Alıntı

"ete kemiğe burundum yunus diye göründüm" ifadesinin anlamı olarak Yunus Emre'nin Mevlana ile yaptığı ziyaret sonrası gelişen olaylar anlatılmaktadır. Mevlana dervişleriyle sohbeti bitirdikten sonra, genç birisi kendisini görmek istediğini öğretir. Bu genç ziyaretçi aslında Yunus Emre'dir. Yunus Emre'nin sade giyimli olması ve Mevlana ile olan manevi bağları, odadaki dervişlerin dikkatini çeker. Mevlana ve Yunus Emre birbirlerini karşılıklı olarak dinî şiirler söylerler ve birlikte vakit geçirirler. Mevlana'nın Yunus Emre'ye sunduğu konukseverlik ve Yunus Emre'nin samimi cevapları arasında geçen diyaloglar oldukça manidardır.

Yunus Emre'nin Mevlana'ya verdiği cevaplarda, derin manalar ve öğütler bulunmaktadır. Özellikle Yunus Emre'nin "Dervişlik dedikleri hırka ile tac değil, Gönül derviş eyleyen, hırkaya muhtaç değil" ve "Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi içindir. Dostun evi gönüllerdir, gönülleri yapmaya geldim" gibi cümleler, derin bir aşk ve sevgi felsefesini yansıtmaktadır.

Mevlana'nın Tevhid konusundaki sözleri ve Yunus Emre'nin buna verdiği cevap da derin bir manayı ifade etmektedir. Yunus Emre'nin Mevlana'ya yazdığı Mesnevi üzerine yaptığı değerlendirmeler ve son olarak "Ete Kemiğe Burundum, Yunus Diye Gözüktüm" sözüyle ayrılması, Yunus Emre'nin alçakgönüllü ve mütevazı kişiliğini yansıtmaktadır. Bu hikaye, Mevlana ile Yunus Emre arasındaki derin manevi bağı ve aşkı anlatarak, insanların ruh dünyalarına dokunan önemli bir öğüt içermektedir.

Geri