AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yunus Emre Edebi Kişiliği

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Yunus Emre Yazınsal Kişiliği hakkında bilgi,
Yunus Emre Yazınsal Kişiliği özet,
Yunus Emrenin Yazınsal Kişiliği
Yunus Emre Yazınsal Kişiliği Kısa
Tarihî hayat ve şahsiyeti hakkında o kadar eksik şey aşina Yûnus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun değişik bölgelerinde ufakbüyük Türk Beylikleri'nin kurulmaya başladığı 13yüzyıl ortalarından Osmanlı Beyliği'nin filizlenmeye başladığı 14 yy'ın birincil çeyreğinde Orta Anadolu havzasında doğup yaşamış bir Türkmen kocası, şair bir erendir Yûnus'un yaşadığı yıllar, Anadolu Türklüğünün Moğol akın ve yağmalarıyla, iç ağız dalaşı ve çekişmelerle, siyasî otorite zayıflığıyla, bundan başka kıtlık ve kuraklıklarla acınacak halde olduğu yıllardır 13 yy'ın ikinci yarısı, sadece siyasî çekişmelerin değil, çeşitli gayrısünni mezhep ve inançların, batınî ve mutezilî görüşlerin de yoğun bir şekilde yayılmaya başladığı bir zamandır İşte böyle bir ortamda, Mevlânâ Celaleddini Rûmî, Hacı Bektaşı Velî, Ahî Evrânı Velî, Ahmed Fakih gibi ilim ve irfan kutuplarıyla birlikte Yûnus Emre, Allah sevgisini, aşk ve hoş ahlakla ilgili düşüncelerini, her türlü batıl inanca karşı, reel İslam tasavvufunu işleyerek Türkİslam birliğinin oluşmasında kayda değer vazifeler yapmıştır Yûnus Emre, Risaletün Nushiyyeadlı mesnevîsinin sonunda verdiği;
Söze târîh yidi yüz yidiyidi
Yûnus cânı bu yolda fidîyidi
beytinden anlaşıldığı kadarıyla H 707 (M 13078) tarihlerinde hayattadır Yeniden, Adnan Erzi göre Bayezıd Devlet Kütüphanesi'nde yer alan 7912 numaralı yazmada şu ifadelere rastlanmaktadır:
Vefâtı Yûnus Emre
Müddeti 'Ömr 82
Sene 720
Bu belgeden anlaşılacağı üzere, Yûnus Emre, H 648 (M 12401) yılında doğmuş, 82 takvim bir dünya hayatından daha sonra H 720 (M 13201) yılında Hakk'a yürümüştür
Doğduğu yer konusundaki tartışmalar Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine emrindeki Sarıköy ile Karaman üzerinde yoğunlaşmaktadır Menakıpnâmelerle şiirlerinden çıkarılan bilgilere göre Babalılardan Taptuk Emre'nin dervişidir Hacı Bektaşı Veli ile ilgisi Vilayetname'den kaynaklanmaktadır Tekrar şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği, iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır Anadolu kentlerini dolaştığı, Azerbaycan ve Şam'a gittiği, Mevlana'yla görüştüğü, giderek şeyh olduğu da bu bilgiler arasındadır
Alıntı *
 
Yunus Emre, 13. ve 14. yüzyıllarda Anadolu'da yaşamış büyük bir Türk şairidir. Döneminde Anadolu Selçuklu Devleti'nin zayıflamaya başladığı, Türk beyliklerinin kurulmaya başladığı ve Osmanlı Beyliği'nin filizlenmeye başladığı dönemde doğmuş ve yaşamıştır. Yunus Emre'nin yaşadığı yıllar, Moğol akınları, iç çekişmeler, siyasi otorite zayıflığı, kıtlık ve kuraklık gibi zorlu şartlar altında geçmiştir. Bu dönemde Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bektaşi Veli, Ahî Evranı Veli gibi önemli isimlerle birlikte Allah sevgisini, aşkı, hoşgörüyü ve gerçek İslam tasavvufunu anlatarak Türk-İslam birliğinin oluşmasına katkı sağlamıştır.

Yunus Emre'nin hayatıyla ilgili kesin bilgiler olmamakla birlikte; yaşadığı toplumda etkili bir şekilde eserler verdiği, Mevlana ile görüştüğü, Anadolu şehirlerini dolaştığı, Azerbaycan ve Şam'a gittiği, tasavvuf yolunu seçtiği ve şeyh olduğu bilinmektedir. Doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber genellikle H. 648 (M. 1240) doğumlu olduğu kabul edilmektedir. Vefat tarihi ise H. 720 (M. 1320) olarak bilinmektedir.

Yunus Emre'nin doğum yeri konusunda çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Bazılarına göre Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy, bazılarına göre de Karaman olduğuna inanılmaktadır. Yunus Emre'nin Taptuk Emre'nin dervişi olduğu, Hacı Bektaşi Veli ile ilişkisinin olduğu ve tasavvuf yolunu seçtiği, bu bilgiler arasındadır.

Sonuç olarak, Yunus Emre'nin yaşadığı dönem ve çevre koşulları, onun şiirlerine yansıyan hoşgörü, aşk, tasavvuf ve insan sevgisi gibi temaları işlemesine ve Anadolu'nun kültürel birikimine önemli katkılar sağlamasına sebep olmuştur.
 
Geri
Üst