AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yunanca HYLE ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.369
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yunanca HYLE ne demek?​

Gelen felsefesi , hyle ( / h aɪ l Ben bir / ; arasından Eski Yunanca : ὕλη ) belirtir madde veya malzeme. Aristoteles felsefesindeki bir değişikliğin altında yatan maddi neden de olabilir .

Bir maddenin özü nedir?​

Özdek, bilinçten bağımsız olarak var olan her şey. Bilincin dışında ve ondan bağımsız olarak var olan her şey Özdek’tir. Bu anlamda özdek, Nesnel gerçek (Objektif realite) olarak tanımlanır. İnsan özdeği duyumlarıyla algılar.
Aristoteles e göre Ousia nedir?
Aristoteles’in “Ne bir taşıyıcı için söylenen ne de bir taşıyıcı içinde olan varlıktır.” (Aristoteles, 1995a: 4) dediği ousia terimi, varlığı hem bir var olanın tekil gerçekliği bakımından birincil ousia (prote ousia) olarak, hem de bir şeyi o şey yapan şey (to ti en einai) bakımından ikincil ousia (ousiai deuterai) …

Yunanca HYLE Arapça ne demek?​

Modern Batı dillerinde hyle, hylé şeklinde yazılan Grekçe üle kelimesinden Arapça’ya giren heyûlâ, Aristo felsefesinin İslâm dünyasına geçmesinden sonra bu felsefedeki terim anlamıyla İslâm düşüncesi alanında da kullanılmaya başlanmıştır.

Hayula ne demek?​

Yunanca ”hule” kelimesinden türetilen heyula kelimesi önce Arapçaya ardından Türkçeye geçmiştir. Heyula görünüşü korkunç olan hayalet anlamına gelir. Yunan felsefesinde ”prima materia” olarak geçen ilk maddeye de heyula denir. Tasavvuf inancına göre evrendeki her şey bu ilk maddeden yani heyuladan yaratılmıştır.
Ousia ne demek felsefe?
Aristoteles, metafizik ile fizik arasındaki ayrımı töz (ousia) üzerinden yapar. Ousia sözcüğü öncelikle töz anlamına gelir ve varolmak için bir dayanağa ihtiyacı olmayan şeydir. Ousia dışında hiçbir şey kendi başına varolamaz, her şey varolmak için ona yüklenmek zorundadır.
Töz ya da cevher, değişen yüklemlere desteklik eden değişmez gerçeklik; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan anlamındaki felsefi kavram. Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan.
 
Geri
Üst