- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yumuşak damak neden olur?
Yenidoğan bebekler arasında sıklıkla karşılaşılan damak düşmesi genellikle bebeğin beslenme zamanında ortaya çıkan bir durumdur ve bebeğin istediği gibi emmesinden kaynaklanır. Bebeğin yaşayabileceği emme sorunu da daha sonraki dönemlerde damak, diş ve çene bozukluklarına sebep olabilmektedir.Yumuşak damak ne demek?
Yumuşak damak ya da velum (Latince: palatum molle, velum palatinum) memelilerde ağzın tavanını oluşturan damağın arkasını oluşturan yumuşak dokulu kısımdır. Ağzın önünde bulunan sert damağın aksine yumuşak damak kemik içermez. Equidede çok uzundur. Bu bakımdan atlar ağızdan solunum yapamaz ya da çok az yapabilir.Yumuşak damak kasları nelerdir?
Yumuşak damağın detaylı olarak anatomisini incelediğimizde; yumuşak damak sert damağın arka uzantısı şeklinde kas ve tendon yapısından oluşmuş muskulotendinos yapıdadır. Kas ve zardan yapılmış ve mukoza ile örtülü olan yumuşak damak ağız boşluğunu farenksten kısmen ayıran eksik bir perde şeklindedir.
Yumuşak damak hareket eder mi?
Yumuşak damak normalde ağız ve burun boşlukları ara- sında bulunur. Konuşmanın, yutkunmanın ve solunumun fizyobjisine bağlı olarak yumuşak damak hareket eder.
Damak kaç bölüme ayrılır?
İkiye ayrılır damağımız. Palatum durum : Damakların kemikten oluşan bölümüne denilir. Sert damak demektir. Palatum molle : Damağımızın kas ve zarlardan oluşan diğer kısmına ise yumuşak damak denilir.Sert damak Nelerden Oluşur?
Palatum durum (Sert damak) : Maxilla (ön 3/4) ve Palatin (arka 1/4) kemiklerden oluşur.Yumuşak damak sarkması nedir?
Yumuşak damak sarkması, köpeklerin ağzındaki sert ve yumuşak damak arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olabilecek anomalilerin genel adıdır. Bu anomaliler yumuşak damağın bazı bölümlerinin daha uzun veya kalın olması ile karakterizedir. Yumuşak damak sarkmasına neden olan anomalilerin bazıları düzeltilebilir.