AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yumurtanin beyazi mi kahverengi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yumurtanın beyazı mı kahverengi mi?​

Diğer bir deyişle tavuğun cinsi yumurtanın rengini belirliyor. Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.

Kahverengi yumurta hangi tavuktan çıkar?​

Kahverengi yumurta hangi tavuktan çıkar?
Beyaz tüylü olan ve kulak lopları da beyaz olan İtalyalı Leghorn tavukları beyaz yumurtalar üretirler. Tüyleri kırmızı, sarı veya kahverengi olup, kulak lopları da kırmızı olan Avusturalyalı Orpington tavukları kahverengi yumurtalar üretirler.

Yumurta neden beyaz veya kahverengi olur?​

Renk, tavuğun rahmi tarafından salgılanan pigmentlerden gelir. Kahverengi yumurtaları oluşturan ana pigment, protoporfirin IX olarak adlandırılır. Ve bu da, kanları kırmızı yapan bileşik olan heme proteininden gelir. Daha sonra pigment serbest bırakılır, yumurta kabuğunun iç kısmı daha beyaz olur.

Yumurta rengi neye göre?​

Yumurta rengi neye göre?
Yumurtanın kabuğunun rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Kulakçık rengini, tıpkı insanların deri rengini belirlediği gibi kalıtsal özellikler belirler. Buna göre beyaz yumurtalar genellikle açık renkli ya da beyaz kulakçığı olan tavuklardan çıkarken; kahverengi yumurtalar kırmızı kulakçıklı tavuklar tarafından yumurtlanır.

Kahverengi yumurta nasıl olur?​

Kahverengi yumurtalara ise rengini kan hücrelerinin yıkımı sırasında yan ürün olarak üretilen porifirinler verir. İlginç bir gerçek, yumurtalara rengini veren bu pigmentlerin yumurtlamadan sadece birkaç saat önce yumurtaya eklendiğidir. Bundan önce yumurtanın belirli bir rengi bile yoktur!”

Yumurta beyazında ne var?​

Yumurta beyazında ne var?
Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor.

Tavuk yumurtası neden kahverengi olur?​

“Kabuk renklerini genler belirliyor. Beyaz tüylü olan ve kulak lopları da beyaz olan tavuklar beyaz yumurtalar üretirler. Tüy renkleri kırmızı veya kahverengi olup, kulak lopları da kırmızı olanlar kahverengi yumurtalar üretirler.

Tavuklar neden farkli renkli yumurtlar?​

Tavuklar neden farkli renkli yumurtlar?
Yumurtaların farklı renkte olması tavuğun türü ile ilgili. Kabuğun rengini tavuğun bir geni belirliyor. Bu gen farklı türlerde kabukta farklı renkli pigment birikmesine neden oluyor böylece farklı renkteki yumurtalar oluşuyor.

Yumurta neden sarı beyaz olur?​

Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.

Yumurtanın kabuk rengini ne belirler?​

Yumurtanın kabuk rengini ne belirler?
Araştırmalara göre kabuk rengini belirleyen en büyük etken tavuğun cinsi. Yumurta kabuğu ağırlıklı olarak kalsiyum karbonattan oluşuyor. Kabuğa beyaz rengini veren de bu. Ancak bazı tavuk türleri, yumurtalarının dışını doğal pigmentlerle kaplayarak yumurtalarını avcılardan koruyucu bir kamuflaj oluşturuyor.

Yumurta kabuğu renkleri neden farklı?​

Yumurtaların farklı renkte olması tavuğun türü ile ilgili. Örneğin Leghorn beyaz, Orpington kahverengi Ameraucana tavukları ise mavi renkli yumurta yumurtluyor. Bu gen farklı türlerde kabukta farklı renkli pigment birikmesine neden oluyor böylece farklı renkteki yumurtalar oluşuyor.
 
Yumurtanın beyazı mı kahverengi mi sorusuyla ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça ilginç! Evet, gerçekten de tavuğun cinsi yumurtanın rengini belirliyor. Beyaz kulak memesi olan beyaz tüylü tavuklar beyaz yumurtalar üretirken, kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü tavukların yumurtaları genellikle kahverengi oluyor. Bu durum, genel olarak doğal pigmentlerin etkisiyle gerçekleşiyor.

Kahverengi yumurta genellikle kahverengi tüyleri olan ve kırmızı kulakçıklara sahip tavuklardan çıkar. Örneğin, Avustralyalı Orpington tavukları genellikle kahverengi yumurtalar üretirken, beyaz tüylü İtalyan Leghorn tavukları ise beyaz yumurtalar üretir.

Yumurtanın rengi, tavuğun rahmi tarafından salgılanan pigmentlerden gelir. Kahverengi yumurtaları oluşturan ana pigment protoporfirin IX'tir, bu pigment kanları kırmızı yapan heme proteininden gelir. Pigment yumurtaya serbest bırakılır ve yumurta kabuğunun iç kısmı daha beyaz bir renk alır.

Yumurtaların kabuk rengi genellikle tavuğun cinsine bağlıdır. Kulak rengi, yumurtanın rengini belirleyen genlerin bir sonucudur ve beyaz yumurtalar genellikle açık renkli veya beyaz kulakçığı olan tavuklardan çıkar.

Kahverengi yumurtaların rengini kan hücrelerinin yıkımı sırasında üretilen porfirinler verir. Bu pigmentler, yumurtaya yalnızca birkaç saat önce yumurtlamadan önce eklendiğinden, yumurtanın belirli bir rengi yoktur. Kahverengi yumurta rengi, tavuğun genetik özelliklerine ve pigment üretimine bağlıdır.

Yumurtanın beyazında, toplam proteinin yarısından fazlası bulunurken, aynı zamanda sodyum ve potasyum gibi mineralleri de içerir.

Son olarak, yumurtaların farklı renkte olması genellikle tavuğun türüyle ilgilidir. Kabuk rengini belirleyen genler, farklı türlerde farklı renkli pigmentlerin birikmesine neden olur ve böylece farklı renkte yumurtalar oluşur.
 
Geri
Üst