Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yumurtaliklar alinirsa cinsel hayat biter mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yumurtalıklar alınırsa cinsel hayat biter mi?​

İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.

Bir kadının yumurtalıkları neden alınır?​

Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.

Rahim alınıp yumurtalıklar kalırsa adet görülür mü?​

Rahim alınıp yumurtalıklar kalırsa adet görülür mü?
Yumurtalıkları korunup rahmi alınan kadınlarda adet kanaması olmamaktadır ama menopozun meydana getirdiği sıcak basmaları ve ani terlemeler gibi şikayetler de ameliyata bağlı gelişmemektedir. Ancak rahim ile beraber yumurtalıkların alınması durumunda menopoz durumu söz konusu olmaktadır.

Kistektomi nasıl yapılır?​

Laparoskopide küçük kesilerle, hastanın karnının içine bir kamere yerleştirilir. Ardından yine 1-2 cm’lik 3-4 kesi ile hastada gerekli kist dışarı çıkarılır. Genellikle; hastaların yumurtalıklarında olan, sebat eden, büyüyen veya şikayetlere yol açan kistler ameliyat edilir.

Kadınlarda yumurtalık alınırsa ne olur?​

Ayrıca histerektomi sonrası osteoporoz riski de artmaktadır. Rahimle beraber yumurtalıklar da alınırsa (Ooferektomi), osteoporoz (kemik erimesi) riski daha da artmaktadır. Bu olumsuz neticeler ile karşılaşmamak için verilen hormon hapları da ayrı bazı risklere neden olmaktadır.

Rahim ve yumurtalıkları alınan kadın hamile kalabilir mi?​

Rahim ve yumurtalıkları alınan kadın hamile kalabilir mi?
Rahimi doğuştan olmayan veya herhangi bir nedenle ameliyatla alınmış olan kadınlar eğer yumurta hücreleri varsa bebek sahibi olabilirler.

Rahim ve yumurtalık alınırsa ne olur?​

Ayrıca histerektomi sonrası osteoporoz riski de artmaktadır. Rahimle beraber yumurtalıklar da alınırsa, osteoporoz (kemik erimesi) riski daha da artmaktadır. Bu olumsuz neticeler ile karşılaşmamak için verilen hormon hapları da ayrı bazı risklere neden olmaktadır.

Kistektomi ameliyatı nasıl yapılır?​

Laparoskopik kist ameliyatı, hastanın göbek deliğinin hemen 10 cm kadar altından uygulanır. Bu bölgeden 10 cm çaplarında bir boru yardımı ile hastanın karın bölgesinden içeri girilir. Cerrahın gerekli görmesi durumunda açılan başka küçük kesi veya kesiler ile diğer aletler de karın bölgesinden içeri ilerletilebilir.

Kistektomi neden yapılır?​

Kistektomi neden yapılır?
Yumurtalık kistleri arasından özellikle doğum kanalına yakın yerleşimli ve büyük çaplı olanlar doğum eyleminin ilerlememesine neden olabilirler. Gebelik öncesi dönemde saptanan bu tür kistlerin ameliyatla çıkarılması bu kistlerin bir sezaryen ile doğum nedeni teşkil etme olasılıklarını ortadan kaldırırlar.

Yumurtalık alınmazsa ne olur?​

Yumurtalık alınmazsa hormon salgılama devam eder. Menopozu geciktirir, kalp sağlığına ve kemik sağlığına fayda sağlar. Menopoz sonrasında salgıladığı androjenlerle hastanın daha diri kalmasını sağlar.

Rahim alınınca cinsel hayat biter mi?​

Rahmin Alınması Kadının Cinsel Yaşamını da Etkilemiyor Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.

Rahim ameliyatı sonrası hasta nelere dikkat etmeli?​

Rahim ameliyatı sonrası hasta nelere dikkat etmeli?
Rahim Alındıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeli?
- 6 haftaya kadar hastanın vajinal akıntısı olabilir.
- Vajinanın içine bir şey sokulmamalıdır ve genital bölge hijyenine dikkat edilmelidir.
- Ağır eşyalar en az 4 ila 6 haftaya kadar kaldırılmamalıdır.
- 6 haftaya kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
- Banyo yapılabilir.
 
Yumurtalıklar alındığında veya rahim alındığında cinsel hayatın sona ereceği düşüncesi oldukça yaygındır, ancak bu doğru değildir. Yumurtalıkların alınması veya rahim alınması cinsel yaşamı olumsuz etkilemez. Bunun nedeni, cinsel hormonların (östrojen ve progesteron gibi) yumurtalıklar tarafından üretilmediğinde bile vücutta diğer bezler tarafından üretilecek olmasıdır.

Rahim ameliyatları genellikle miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri gibi durumlar nedeniyle yapılır. Rahim alındığında, adet kanaması olmaz çünkü rahim alındığı için endometrium tabakası da alınmış olur. Yumurtalıklar alınmazsa hormon salgılamaya devam edeceklerdir ve menopoza bağlı bazı semptomların gecikmesine yardımcı olabilirler.

Kistler ise genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi ile çıkarılır. Bu ameliyat sırasında hastanın karnına küçük kesiler açılır ve kist çıkarılır. Yumurtalık kistleri de özellikle büyüyen veya şikayetlere yol açan durumlarda ameliyat edilebilir.

Rahim ve yumurtalıkların alınması sonrası kemik erimesi (osteoporoz) riski artabilir. Bunun önlenmesi için hormonal terapi gibi tedaviler uygulanabilir. Genel olarak, rahim veya yumurtalıkların alınmasının gebelik şansını etkilemesi ise yumurta hücrelerinin olup olmamasına bağlıdır.

Rahim ameliyatı sonrasında hasta vajinal akıntıya dikkat etmeli, genital hijyene özen göstermeli, ağır eşyaları kaldırmaktan kaçınmalı, belirli bir süre cinsel ilişkiye girmemeli ve doktorun önerilerine uygun şekilde dinlenmelidir. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uyarak iyileşme sürecinizi sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
 
Geri
Üst