AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yumurtalik kanseri nasil yayilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yumurtalık kanseri nasıl yayılır?​

Yumurtalık kanseri sıklıkla karşı yumurtalığa ve rahime yayılır. Ardından karın iç zarı olan periton yüzeyine yayılım görülür. Uzak yayılım nadir olmakla beraber karaciğer, akciğer, akciğer zarı, adrenal bezler ve dalakta görülebilir. Tümörün histolojik tipi ve evresi tedavi ve yaşam süresini etkileyebilir.

Yumurtalık kanseri sıklıkla karşı yumurtalığa ve rahime yayılır. Ardından karın iç zarı olan periton yüzeyine yayılım görülür. Uzak yayılım nadir olmakla beraber karaciğer, akciğer, akciğer zarı, adrenal bezler ve dalakta görülebilir.
Yumurtalık kanseri ne kadar sürede ilerler?
Erken evre yumurtalık kanseri için tedavi edilen 10 kadından 9’u kanser tanısından sonra en az beş yıl yaşıyor. Normal bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski %1,4-1,8’dir. Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık p’ine evre III’de tanı konmaktadır.

Yumurtalık kanseri nasıl ortaya çıkar?​

Hiç doğum yapmamış olma ve ailede, meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olan kişilerin hastalığa yakalanma riski yükselmektedir. Ancak en önemli risk faktörü ileri yaş olarak kabul edilmektedir. Özellikle menopoz sonrası tek başına östrojen hormonu desteği, yumurtalık kanserini tetikleyen faktörler arasındadır.
Yumurtalık kanseri ne zaman nüks eder?
Ne var ki hastalarımız ve hasta yakınlarımız için çok sevimsiz de olsa bu grup hastaların yarıdan fazlası 5 yıl içinde nüks eder, yani hastalık tekrarlar. Çoğunlukla hastalığın tekrarlama yeri karın içi bölgesidir, özelikle de peritondur (karın zarı).
Cerrahi ve kemoterapide kaydedilen ilerlemelere rağmen halen bu hastalıkta beklenen 5 yıllık genel sağ kalım oranı %41 düzeylerinde kalmaktadır. Bu yüksek orandaki mortalitenin nedeni, over kanseri tanısında etkin bir tarama yönteminin olmaması ve hastaların %75’inin tanı anında ileri evrede bulunmasıdır .
Yumurtalık kanseri olan kişi kaç yıl yaşar?
İleri evre yumurtalık kanseri teşhisi konulmuş ve tedavi görüp iyileşmiş hastalar; 2 yıldan az, 2 – 5 yıl arası, 5 – 10 yıl arası ve 10 yıldan fazla yaşayanlar olarak gruplara ayrılmış ve karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, toplam 11.541 hastanın 3.582’sinin (% 31) 10 yıldan fazla yaşadığı tespit edilmiştir.

Yumurtalık kanseri ultrasonda belli olur mu?​

Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmamaktadır. Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrede tanı sağlanabilir. Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede de tespit edilir.
Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?
Muayene sonrasında yapılan pelvik (kasık) ultrasonografi ile hastalığın varlığından şüphesi değerlendirilir. Yumurtalık kanserinde tanı, ameliyatla çıkarılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında konulmaktadır. Ultrasonografi dışında tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı yöntemler arasındadır.

Yumurtalık kanseri neden tekrarlar?​

IIA evresinde olan kişilerde kanserin yeniden nüks etme riski %40 olmaktadır. Fakat daha ileri evrelerde olan yumurtalık kanserlerinde tekrarlama riskinin daha fazla olduğu bilinir. Bunun nedeni, ikinci evre yumurtalık kanseri sorunlarında, cerrahi girişim aşamasında küçük kanser hücreleri çıkartılamamasıdır.
Yumurtalık kanseri tamamen iyileşir mi?
Evre I yumurtalık kanserinde, hastaların çoğu uygun cerrahi müdahale ile iyileşir. Ameliyat yoluyla kanser tamamıyla ortadan kalkmasına rağmen, hastaların %5-20’sinde kanser tekrarlayabilir.
 
Geri
Üst