AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yumurta sarisi tatlida ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yumurta sarısı tatlıda ne işe yarar?​

Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.

Yumurta yemeklerde ne işe yarar?​

Yumurta yemeklerde ne işe yarar?
Koyulaştırıcı olarak (çorba, yemeklerde terbiye vb.) Emilsiyon haline getirici olarak (soslarda, salata soslarında vb.) Bağlayıcı ve kıvama getirici olarak (hamurlarda, çorbalarda vb.) Parlatıcı, renklendirici olarak (fırında hazırlanan pek çok çeşitte)

Yumurta sarısı ne işe yarar?​

Yumurta sarısı ne işe yarar?
– Çok faydalı bir besin olan yumurtanın sarısı, demir potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit gibi mineraller içerir. – A, B, D ve E vitaminleri içermektedir. – Alzheimer hastalığında yani unutkanlığa çok iyi gelmektedir. – Kaslara faydası vardır.

Tatlılarda yumurta ne işe yarar?​

Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.

Yumurta akı Çırpınca ne olur?​

Yumurta akı Çırpınca ne olur?
Amino asitlerin bir kısmı suda çözünürken bir kısmı da çözünmeyip proteinin kıvrılmış bir hale gelmesini sağlıyor. Yumurta beyazlarını çırparken içerisine giren hava, çözünmeyen kısımların açığa çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle de yumurta beyazı çırptıkça daha katı hale geliyor.

Kekin içindeki yumurta ne işe yarar?​

Kekin içindeki yumurta ne işe yarar?
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Yumurta sarısı sesi güzelleştirir mi?​
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
 
Yumurta sarısının tatlılarda kullanımı oldukça yaygındır. Tatlılara doku ve renk vermesinin yanı sıra besleyici özellikleri de bulunmaktadır. Yumurta sarısı, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit gibi mineralleri içermekte olup, A, B, D ve E vitaminlerini de barındırmaktadır. Alzheimer hastalığı gibi unutkanlık sorunlarına iyi geldiği düşünülmektedir. Ayrıca kaslara faydalı olabilir.

Tatlılarda yumurta kullanımı, içerdiği lipoproteinler sayesinde yağ ve suyu bir araya getirerek doku oluşmasını sağlar. Bu doku sayesinde hamurun kabarmasını ve lezzet kazanmasını sağlar. Yumurta akı çırpıldıkça amino asitlerin bir kısmı suda çözünürken bir kısmı çözünmez halde kalır ve proteinin kıvrılmış yapısını oluşturur. Hava ile çırpılan yumurta beyazı daha katı hale gelir.

Kek yapımında da yumurta önemli bir malzemedir. Yumurta ve şekerin iyi çırpılması kekin kabarmasını sağlarken, yumurta akı ve sarısının ayrılması pandispanya tarzı pürüzsüz kekler için gereklidir. Besinlerin ses tellerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır, dolayısıyla yumurta sarısının ses güzelliğini etkileyeceği düşünülmemektedir.
 
Geri
Üst