- Konu Yazar
- #1
Yumurta proteini nerede?
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin E’i sarısında, kalan U’i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.Pastacılıkta yumurta ne işe yarar?
Yumurtanın mükemmel tadı ve zengin protein deposu olması dışında hamur işlerinde ve soslarda çeşitli kimyasal görevleri vardır. Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür. Yumurtanın beyazını 90% oranında su oluşturur.Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok. Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir.
Yumurta sarısında hangi vitaminler var?
Yumurta sarısında hangi vitaminler var?Vitaminler: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B12 ve B1 vitaminlerini içeren yumurta sarısı en yüksek oranda D vitamini içeren besinlerden biridir. Mineraller: Yumurta sarısının muhteviyatında demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, ve magnezyum bulunur. Proteinler: Yumurta sarısı protein açısından oldukça zengindir.
Kremaya yumurta sarısı neden konur?
Kremaya yumurta sarısı neden konur?Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor. Yumurta beyazı bu tarz tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden oluyor, yumurtanın pişme riski yaşanabiliyor.
Kekin içindeki yumurta ne işe yarar?
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.Kayısı kıvamında yumurta zararlı mı?
KAYISI VEYA RAFADAN YUMURTA TÜKETMEYİN Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir. Orta boy bir yumurtada 6-7 gram civarında protein, 4-5 gram kadar yağ, 70-80 kalori var. Yumurtanın besleyici içeriğini oluşturan ve beden için lazım olan vitamin ve minerallerin çoğu da yumurtanın beyazına değil sarısında yerleşmiş.
Haşlanmış yumurtanın beyazı ne işe yarar?
Haşlanmış yumurtanın beyazı ne işe yarar?Yumurta beyazı, sarısına oranla daha düşük kalori içerir ve aynı zamanda cilt sağlığı için de maske yapımında kullanılır. Yumurta akı sayesinde cildiniz için doğal botoks etkisi sağlayabilir; aynı zamanda fit beslenme rutininize az kalorili bir besin kaynağı kazandırabilirsiniz.