yumurta nasıl haşlanır

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
yumurta nasıl pişirilir,
yumurta haşlama suresi,
yumurta haşlama kac dakika,

Yumurta protein, demir, A,B1 ve B6 gibi vitaminleri icermesi bakımından insan beslenmesinde onemli bir yer tutan, yuksek oranda ve kolay sindirilebilir bir besin maddesidir Yumurta tuketiminden en cok 23 saat sonra mideyi terk eder ve vucut bu besinden % 9598 oranında yararlanır

Yumurta, insan beslenmesinde biyolojik değer bakımından oteki butun besinlerden daha yuksek bir değere sahiptir Yumurtalı yemekler hazırlanmadan once ve sonra ellerin, kullanılacak kapların aracların yıkanması gereklidir Ciğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya cıkartılmalıdır

imagesyumurtanasilhaslanir5afb14f4115d6

Yumurta iceren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması surelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır Yumurta iceren butun tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır Ciğ yumurtanın hem sindirimi guctur hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır Salmonella enfeksiyonları en cok rastlanılanıdır Ciğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller Pişirme ile bu olumsuz etki onlenir Yumurtanın pişirilme suresinin iyi ayarlanması gereklidir

imagesyumurtanasilhaslanir5afb14f52c4f8

Orneğin; yumurtayı haşlama suresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sulfur ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur (Demir sulfur halkası) Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır Uzun sure pişirilen yumurtaların sindirimi gucleşir ve uygulanan pişirme yontemine gore B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur Kayıpları onlemek icin yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yontemler ile pişirme tercih edilmelidir Yenilen yumurtanın hemen tamamı bağırsaklarda emilir Yumurta sarısında bulunan yağ cok iyi bir emulsiyon oluşturduğundan sindirimi cok kolaydır Yumurtanın sindirilme yeteneği buyuk olcude pişirilme tarzına bağlıdır
 
Geri
Üst