AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yukselim yagislari hangi iklimde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yükselim yağışları hangi iklimde görülür?​

Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu’da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.

Cephe yağışları hangi iklim tiplerinde görülür?​

Cephe yağışları hangi iklim tiplerinde görülür?
Ülkemizde en çok görülen yağış tipi cephesel yağışlardır. Bunun nedeni ise matematik konumu olmaktadır. Ülkemizde görülen iklim tiplerinden Akdeniz ikliminde cephe yağışları sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında Akdeniz iklimine sahip yerler de cephe yağışları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Yamaç yağışı hangi iklimde görülür?​

Yamaç yağışı hangi iklimde görülür?
Orografik yağışlar ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz kıyılarındaki dağların denize bakan yamaçlarında sıkça görülür. Konveksiyonel yağışlar dünyada ekvator iklimi ve savan ikliminin olduğu yerlerde, Türkiye’de ise iç anadolu ve doğu anadoluda görülür.

Sis bir yağış türü mü?​

Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.

42 yağmurları nedir?​

42 yağmurları nedir?
Kırkikindi, Anadolu’da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.

Yağış nasıl meydana gelir?​

Yağış nasıl meydana gelir?
Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır.
Yamaç yağışları en çok hangi bölgede görülür?​
Orografik Yağışlar (Yamaç Yağışları): Ülkemizde yeryüzü şekillerinin fazla engebeli olması, dağlar gibi yükseltilerin önemli yer tutması nedeniyle orografik yağışlar, cephe yağışları kadar olmasa da oldukça yaygındır. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde Orografik yağışlar çok fazla yer tutar.

Orografik yağış hangi ülkelerde görülür?​

Orografik yağış hangi ülkelerde görülür?

Siz bir yağış türü müdür?​

Siz bir yağış türü müdür?
Sisin içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Güneşe engel olduğu için gündüz sıcaklıklarının artmasını engeller; deniz, kara ve hava ulaşımını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilse de estetik görünüm sağlayabilir ve zirai açıdan faydalıdır.
 
Yamaç yağışları genellikle yükselti farklılıklarına bağlı olarak görülen orografik yağışlardır. Türkiye'de yükselti farklılıklarının fazla olduğu Akdeniz ve Karadeniz kıyılarındaki dağların denize bakan yamaçlarında sıkça görülmektedir. Bu dağlar, nemli hava kütlelerinin yükseldikçe soğuyarak yoğuşmalarına ve yağışa dönüşmelerine sebep olur. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin yamaçları, orografik yağışlar nedeniyle yağışlı bir iklim yapısına sahiptir.

Orografik yağışlar, Türkiye'de Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde sıkça görülmesine rağmen dünya genelinde de farklı ülkelerde karşılaşılan bir yağış türüdür. Dağlık ve engebeli arazilere sahip olan ülkelerde, dağların rüzgar yönünde yer alan yamaçlarındaki orografik yağışlar yaygın olabilir. Bu nedenle, özellikle Norveç, İsviçre, Japonya, Nepal gibi dağlık bölgelere sahip ülkelerde orografik yağışlar sıkça gözlemlenebilir.

Sisin içinde yer yer çisenti biçiminde hafif yağışlar görülebilir. Sis, genellikle su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu oluşan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinin havada asılı kalmasıyla meydana gelir. Sisler, özellikle deniz kıyılarında sıkça görülürken, hava, deniz ve kara ulaşımını etkileyebilir. Ayrıca sisin güneş ışınlarını engelleyerek sıcaklıkların artmasını engellediği bilinmektedir. Bu da bazı tarım ürünleri için olumlu bir etki yaratabilir.
 
Geri
Üst