AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yukseklik arttikca agirlik artar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.986
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yükseklik arttıkça ağırlık artar mı?​

Cismin ağırlığı m1.g olacaktır. Dünya’nın ve söz konusu cismin kütlesi değişmiyorsa, kütle çekim kuvvetini arttırmanın iki yolu vardır. g = M G r 2 {\displaystyle g={MG \over r^{2}}} g=r2MG olduğundan, iki yol da g değerini arttıracak, dolayısıyla cismin ağırlığı artmış olacaktır.

Yükseklik arttıkça basınç neden azalır?​

Yükseklik arttıkça basınç neden azalır?
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir. Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.

Yaylada oksijen az mi?​

Çünkü dağlara doğru çıktıkça, yani rakım yükseldikçe oksijen artmaz, tersine azalır! Yaylada nefes alamamanızın sebebi oksijen bolluğu değil, tam tersine oksijen kıtlığıdır. Ancak dağlarda bol oksijen olduğu bilgisi yanlıştır. Dağlara doğru çıktıkça hava basıncı düşer, buna bağlı olarak da oksijen miktarı azalır.

Yükseklerde oksijen az mıdır?​

Yükseklerde oksijen az mıdır?
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.

Bir cismin kütlesi nelere bağlıdır?​

Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton’dur. Ağırlık denilen kuvvetse, kütleye ve ona etki eden kütleçekim alanına bağlıdır.

Kutuplara gidildikçe ağırlık artar mı?​

Kutuplara gidildikçe ağırlık artar mı?
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığım birimi newton’dur ve simgesi ‘N’ olarak gösterilir. Ölçü aracı dinamometredir. Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya’nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
 
Elinizdeki bilgiler oldukça doğru ve detaylı görünüyor. Yukarıda verdiğiniz açıklamalar doğrultusunda aşağıda daha detaylı olarak açıklamalar yapabiliriz:

1. **Yükseklik arttıkça ağırlık artar mı?**
- Cismin ağırlığı, kütleçekim kuvvetiyle cismin kütlesinin çarpımına eşittir. Yani, yükseklik arttıkça yerçekimi ivmesi azalmakta ve bu da cismin ağırlığını azaltmaktadır. Ancak, bu durum tamamen yerçekimine bağlıdır. İşte bu yüzden uydularda sıfır yerçekimi olduğunda ağırlık hissedilmez.

2. **Yükseklik arttıkça basınç neden azalır?**
- Yükseklik arttıkça atmosferin yoğunluğu azalır çünkü yerçekimi kuvveti azalır. Bu da gaz moleküllerinin daha seyrek dağılmasına ve basıncın azalmasına neden olur. Bu durum, yükseklik ve basınç arasındaki ters orantıyı açıklar.

3. **Yaylada oksijen az mı?**
- Yaylada, yani yüksek rakımlı bölgelerde oksijen molekülü sayısı bakımından daha az yoğunlukta bulunabilir. Çünkü atmosferde yükseklik arttıkça basınç azalır ve moleküller daha seyrek bir yapı oluşturur.

4. **Yükseklerde oksijen az mıdır?**
- Yükseklik arttıkça oksijen oranı değişmez ancak havanın incelmesi nedeniyle oksijen moleküllerinin sayısı azalır. Dolayısıyla yükseklikle birlikte solunan havadaki oksijen oranı azalabilir.

5. **Bir cismin kütlesi nelere bağlıdır?**
- Bir cismin kütlesi, o cismin içinde bulunan madde miktarına bağlıdır. Kütle, bir cismin niteliğidir ve maddenin bir özelliği olarak kabul edilir. Kütle, o nesnenin yerçekimi kuvvetine bağlı olarak ağırlığını belirler.

6. **Kutuplara gidildikçe ağırlık artar mı?**
- Kutuplara gidildikçe, Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kütleçekim kuvveti artar. Bu durum, kutuplarda kişinin hissettiği ağırlığın ekvatora göre daha fazla olmasına neden olur. Arazi şekillerinin ve Dünya'nın kütlesinin dağılımının etkisiyle kutuplarda ağırlık daha fazla hissedilebilir.
 
Geri
Üst