AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuksek sesle konusmak ses tellerine zarar verir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüksek sesle konuşmak ses tellerine zarar verir mi?​

Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle de uzun süreli ve yüksek tonda kullanılmasından, kafa bölgesi ile boyunda sinir komşuluğunda oluşan tümörlere kadar birçok etken ses tellerinde geçici ya da kalıcı felçlere yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof.

Çok bağırmak ses tellerine zarar verir mi?​

Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında, ses teli içine küçük kanamalar meydana gelebilir. Bu aşamada ses dinlendirilmediği taktirde kanama, polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur. Dolayısıyla aşırı bağırma kişiyi sesinden edebilir.
Tiroid ses tellerini etkiler mi?
Tiroid çok büyükse (büyük guatr) nefes borusu ve ses tellerini etkileyerek nefes darlığı ve ses kısıklığı, ses kalitesinde değişme yapabilir. Çok büyük olmayan bir guatr hastasının boynunda dolgunluk hissi şeklinde fark edilebilir ya da herhangi bir nedenle yapılan muayenede doktor tarafından bulunabilir.

Kısık sesle konuşmak ses tellerine zarar verir mi?​

Fısıldamak, normal konuşmaktan daha zararlıdır. Aşırı konuşmayarak mümkün olduğu kadar aralıklı ses istirahati uygulanmalıdır.

Yüksek sesle konuşmak neden olur?​

Ses tonun yüksek olan kişilerin öfkeli, baskı sağlamaya çalışan, karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişiler olduğunu dile getiren Tutak, “Ses tonu yüksek olan kişiler daha çok saldırgan, öfkeli, karşı taraf üzerine bir baskı sağlamaya, ikna etmeye ve karşı tarafı kontrol etmeye meyilli olan kişilerdir.
Ses tellerini ne temizler?
Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir. Zencefil: Sesin kısılmasını engellemek için zencefil çayı içerisine bir kaşık bal ekleyip, karıştırarak içilebilir. Sarımsak: Gün içerisinde 2 diş sarımsak yemek ses tellerinin sağlığını korur.
Nodüllerin oluşma nedeni sesin aşırı veya hatalı kullanımı olduğu için, tedavide bu kullanım alışkanlıkların düzeltilmesi esastır. Ses istirahati veya bir konuşma terapistinin yardımıyla uygulamacak ses ve konuşma terapisi ile nodüllerin çoğu küçülür ve kaybolur.
Nodül tedavisinde iki ana yöntem, ses terapisi ve ses teli cerrahisidir. Sesin kötü ya da yanlış kullanımı nedeniyle oluşan bir ses problemi olan nodülü tedavi etmenin ideal yolu, sesin bu şekilde kullanımına devam edilmemesidir.
Hipotiroidi sesi etkiler mi?
Tiroid hastalıklarının tüm dokularda olduğu gibi ses tellerini ve gırtlak yapılarını da etkiliyor. Hipertiroidi durumlarında dokuda incelme, ses kalitesinde bozulma, seste incelme ve güçsüzlük görülüyor. Hipotiroidi durumlarındaysa ses tellerinde kalınlaşma ve seste yorulma meydana gelebilir.

Tiroid ses kısıklığı nasıl geçer?​

İki taraflı olduğunuda solunum problemlerine, tek taraflı olduğunda ise ses kısıklığı ve aspirasyona yol açabilir. Ses kıvrımı paralizisi oluştuğundan izlenebilecek yollar, paralizinin iyileşebileceği ümidiyle beklemek, reinnervasyon cerrahisi, laringeal çatı cerrahisi ve enjeksiyon laringoplastidir.
 
Geri
Üst