Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yuksek mahkemeler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüksek mahkemeler nelerdir?​

Böylelikle yüksek mahkemelerin görevleri hakkında detaylı bir bilgi edinme şansı bulunmaktadır.
- Yüksek Mahkemeler Nelerdir ve Hangileridir?
- Uyuşmazlık Mahkemesi.
- Anayasa Mahkemesi.
- Danıştay.
- Yüksek Mahkemelerin Başkanları, Özellikleri ve Görevleri.
- Uyuşmazlık Mahkemesi.
- Anayasa Mahkemesi.
- Yargıtay.

Anayasa Mahkemesi iptal kararını ne kadar erteleyebilir?​

AYM’nce verilen iptal hükmü, kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girer33. Burada “istikrar” ilkesine referansla bir kuralın, iptal olunduğu bilinse de, erteleme süresi sonuna kadar yürürlükte olduğu ve uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

Yüksek mahkemeler kaç üyeden oluşur?​

Yüksek mahkemeler kaç üyeden oluşur?
Mahkeme, “11 asıl 4 yedek” üye yerine “15 asıl” üyeden oluşacak. Mevcut yedek üyeler asıl üye sıfatını kazandı.

Sayıştay bir yüksek mahkeme mi?​

Sayıştay bir yüksek mahkeme mi?
Denetim mercii olan Sayıştay aynı zamanda bir yargı merciidir. Hem de bir yüksek yargı merciidir.

Kanun iptali için Anayasa Mahkemesine kimler başvurabilir?​

Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar süre ile erteleyebilir?​

Gerekli gördüğü hallerde, Anayasa Mahkemesi, iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrı ca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın verildiği günden bağlıyarak altı ayı geçemez.

Yüksek Mahkeme üyelerini kim seçer?​

Yüksek Mahkeme üyelerini kim seçer?
Yargıtay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Yargıtay, adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olup başsavcı ve vekili cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Yargıtay’ın diğer üyelerini ise HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından seçilir.

Danıştay sadece bir yüksek mahkeme midir?​

Danıştay sadece bir yüksek mahkeme midir?
Yani Danıştay, sadece hukuki denetim yapan bir yüksek mahkemedir. Bu nedenle danıştay için idari yargı alanında görevli “hukuki derece” mahkemesi demek de mümkündür. 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nda belirlenen ve aşağıda açıkladığımız bazı idari davaları ilk ve son derece mahkemesi olarak karara bağlar.

Sayıştayın yargı görevi var mı?​

Sayıştay, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama görevi yönünden yargısal bir faaliyet icra etmektedir.

Adli mahkemeler nelerdir?​

Madde 2 – Adli yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 – Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4 – Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.

Adli yargıda açilmasi gereken dava idari yargıda açılmış ise aşağıdaki kararlardan hangisi verilir?​

Adli yargıda açilmasi gereken dava idari yargıda açılmış ise aşağıdaki kararlardan hangisi verilir?
c ) Adli yargının görev alanına giren davalarda: Bir hukuk davasının idari yargıda açılması halinde, re’sen ya da yargı yolu itirazı üzerine, davanın her safhasında ( görevsizlik nedeniyle ) dava dilekçesinin reddine karar verilebilir ( İYUK m. 14/3-a, 15/1-a ).

En yüksek mahkeme hangisi?​

En yüksek mahkeme hangisi?
Adli Yargı Mahkemeleri. biçiminde iki öbeğe bölünmektedir. Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.

Türkiye’de kaç tane yüksek mahkeme var?​

Ülkemizin yargı sisteminde yüksek mahkemeler olarak 6 tane mahkeme vardır. İşte bu mahkemeler sırası ile aşağıda belirtilmiştir. 1.Anayasa mahkemesi. 2.Yargıtay.
Uyuşmazlık Mahkemesi bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden kurulur. Uyuşmazlık Mahkemesine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Danıştay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından üçer asıl, üçer yedek üye seçilir.

Adli yargı mahkemeleri hangi davalara bakar?​

Ülkemizde yargı teşkilatları Adli ve İdari Yargı olarak ikiye ayrılır. Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır. Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır.

Adliyede kaç çeşit mahkeme var?​

Adliyede kaç çeşit mahkeme var?
Kendi İçerisinde; Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak iki kısma ayrılırlar. Hukuk Mahkemeleri: Sulh Hukuk, Asliye Hukuk ve Özel Kanunla Kurulan Hukuk Mahkemelerinden meydana gelir. Özel Kanunla Kurulan Hukuk Mahkemeleri ise; Ticaret, İş, İcra, Aile ve Kadastro Mahkemeleri şeklinde ayrılırlar.

Dava açılması hak düşürücü süreyi keser mi?​

Dava açılması hak düşürücü süreyi keser mi?
Karardan anlaşılacağı üzere davanın açılmasının maddi hukuk anlamında sonuçları şunlardır: 1- Davanın açılması ile dava konusu alacak için zamanaşımı kesilir. 2- Hak düşürücü süreler korunur.

Görevsiz mahkemede açılan dava hak düşürücü süreyi keser mi?​

Bu durumda görevsiz mahkemede dava açılması ile kazanılmış olan haklar saklı tutulmuş olur. Örneğin zamanaşımı ya da hak düşürücü süre, görevsiz mahkemede davanın açıldığı tarihe göre hesaplanır, görevsiz mahkeme kararı ile konulmuş bulunan ihtiyati tedbir veya ha çiz devam eder.
Daha önce görev yapan Askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay ise 2017 yılında yapılan düzenleme ile kaldırılmıştır. Ayrıca Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu yüksek mahkeme değildir.

Yüksek Mahkemesinde kaç yargıç vardır?​

1869’daki Yargı Kanunu ile beraber Mahkeme ABD Başyargıcı ve ABD Başkanı’nın atayıp Senato’nun onayladığı sekiz yardımcı yargıçtan oluşur. Yargıçlar kararlarını hem yasal doktrini yorumlayarak hem de emsal olarak gösterilebilecek kanun uygulamalarına dayandırarak alırlar.

Adli hakimler nerede çalışır?​

Adli hakimler nerede çalışır?
Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.

Adli yargının görev alanı nedir?​

Adli yargının görev alanı nedir?
İdarenin eylem ve işlemlerinden doğan davalar idari yargı da çözümlendiği halde, idarenin özel şahıs gibi hareket ettiği ve üçüncü şahıslara verdiği zararlarda adli yargı görevlidir.
 
Yüksek mahkemeler, ülkedeki yasal düzenlemelerin uygulanmasını denetlemek ve yasaların anayasaya uygunluğunu kontrol etmek gibi önemli görevlere sahip olan mahkemelerdir. Türkiye'de bulunan yüksek mahkemeler şunlardır:

1. Anayasa Mahkemesi: Anayasa'ya aykırı kanunları iptal ederek anayasaya uygunluğu denetler ve temel hak ve özgürlükleri korur.
2. Uyuşmazlık Mahkemesi: Yüksek yargı organları olan Yargıtay ve Danıştay arasındaki yargısal çekişmeleri çözmek amacıyla kurulan mahkemedir.
3. Danıştay: İdari yargıda danışma organı olarak görev yapar ve yürütmenin idari işlemlerini denetler.

Yüksek mahkemelerde bulunan üyeler, belirli kriterlere göre seçilirler ve önemli yargısal kararlar alırlar. 15 asıl üye ile görev yapan yüksek mahkemelerde, üyelerin adil ve tarafsız bir şekilde seçilmesi yargının bağımsızlığı açısından önemlidir.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını en fazla altı ay erteleyebileceği belirtilir. Böylelikle Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının etkili bir şekilde uygulanması sağlanır.

Sayıştay ise denetim mercii olmasının yanı sıra yargı mercii olarak da işlev görebilir, dolayısıyla bir yüksek yargı merciidir. Sorumluların hesap ve işlemlerini denetleyerek yargısal bir faaliyet icra eder.

Türkiye'deki yüksek mahkemelerin sayısı toplamda altıdır. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay gibi önemli mahkemeler bu kategoride yer almaktadır. Adli yargı mahkemeleri ise hukuk ve ceza mahkemeleri olarak ikiye ayrılmıştır ve Yargıtay, adli yargının yüksek yargı organı olarak görev yapar.

Adli yargı mahkemeleri, boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakarken, idari yargı mahkemeleri ise idari işlemleri denetler ve yönetim faaliyetlerini yargılar. Adli mahkemeler hukuk ve ceza mahkemeleri şeklinde ikiye ayrılır ve farklı konularda davalara bakarlar.

Dava açılması genellikle hak düşürücü sürelerin kesilmesine neden olur ve bu sürelerin korunmasını sağlar. Görevsiz mahkemede dava açılması durumunda da haklar saklı tutulur ve bu durumda da hak düşürücü süreler korunur.
 
Geri
Üst