Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yuksek mahkemeler hangisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüksek mahkemeler hangisi?​

Danıştay, idari yargı alanındaki en üst mahkemedir.

4 büyük mahkeme nelerdir?​

4.1 Anayasa Mahkemesi.
Yüksek yargıç nedir?
Yüksek Mahkeme yasama, yürütme ve yargı kararlarını da denetler. İşinin büyük bölümünü temyiz yetkisine giren davalar oluşturur; ilk derece yargılama için gelen dava sayısı görece azdır.

Adli idari ne demek?​

tek hukuk sistemi olup, idare birey gibi aynı hukuka tabi olmaktadır, bireyleri yargılayan mahkemelerde idare de denetlenmektedir. abd, kanada, avusturalya gibi ülkelerde uygulanmaktadır. yani böyle idare mahkemesi, danıştay gibi ayrı mahkemeler yoktur, bildiğin hukuk mahkemeleri ve yargıtay idarenin davalarına da …

Danıştay sadece bir yüksek mahkeme midir?​

Anayasa’da öngörülmüş olan Yüksek Mahkemelerden biri olarak faaliyet yürüten Danıştay, Anayasa’nın 155. maddesi çerçevesinde, yönetimin yargı yolu ile denetlenmesinde etkin ve önemli görev üstlenen bir yargı kuruluşu olmanın yanında, yürütme organına yardımcı nitelikte bir inceleme, danışma ve karar organı olarak …
Kaç tane yüksek mahkeme vardır?
1.Anayasa mahkemesi. 2.Yargıtay. 3.Danıştay.

Hakim çeşitleri nelerdir?​

Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.

Yüksek mahkemeler ve görevleri nedir?​

Yüksek Mahkeme; Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan, Yargıtay ve Yüksek İdare Mahkemesi görevlerini yapar. Yüksek Mahkeme, Başkan ve dört yargıç ile toplanarak Anayasa Mahkemesi görevini yapar. Yüksek Mahkemenin en son atanan iki yargıcı yedek yargıç olarak görev yapar.
Mahkemeler kaç üyeden oluşur?
12 üyeyi Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi ise TBMM seçmektedir. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılır; üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olur.

Adliye görevlileri kimlerdir?​

Mahkemelerde, mahkemenin ve dairenin işlerini görmek üzere, bağlı oldukları hakim ya da daire başkanının denetimi altında yürütülen yazı işleri hizmetlerinden sorumlu mahkeme kalemi bulunmakta ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği’nde belirtilen adliye memurları, yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, memur, mübaşir.

Idari yargı nelerdir?​

İdari yargı, kamu idarelerinin yürüttükleri işlem ve eylemlerin hukuka uygunluk denetimini gerçekleştiren ve mahkemeler topluluğuna denir. İdari yargı, ilk derece mahkemeleri olarak idare ve vergi mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri olarak bölge idare mahkemeleri ve yüksek mahkeme olarak Danıştay’dan oluşur.
 
Geri
Üst