- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yüksek mahkeme hangi görevleri yapar?
– İdari yargı alanında bulunan en üst mahkemedir, – Temyiz incelemesi yapar, – Birçok konu hakkında diğer devlet kurumlarına görüş bildirir, – Bazı davaların çözülmesi için ilk derece mahkemesi olarak görev yapmaktadır.Yüksek mahkeme kararları nedir?
Yüksek mahkeme, birçok hukuk sisteminde mahkemelerin hiyerarşisinde ilk derece mahkemelerinin üstünde yer alan mahkemelerdir. Bu tür mahkemelere yönelik diğer tanımlar arasında; son başvuru mahkemesi, istinaf mahkemesi, yüce mahkeme ve temyiz mahkemesi adlandırmaları sayılabilir.
Mahkeme tarafından verilen karara ne denir?
Hukuk sistemi içerisinde dava açıldıktan sonra tüm yasal yolların tüketilmesi neticesinde mahkemenin verdiği kararın nihai olarak kesinleşmesi ve hukuki sonuç doğuracak nitelik kazanması haline “kesinleşmiş mahkeme kararı” denilmektedir.
Yüksek Mahkeme ne kadar sürer?
Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.Hangisi yüksek mahkemedir?
Adli Yargı Mahkemeleri. biçiminde iki öbeğe bölünmektedir. Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.
En yüksek mahkeme nedir?
Danıştay, idari yargı alanındaki en üst mahkemedir. – Temyiz incelemesi yapar, – Bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirir, – Bazı davalar için ilk derece mahkemesi olarak görev yapar.
Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …
Yüksek mahkeme ne kadar sürer?