AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuksek lisanstan sonra ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.739
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yüksek lisanstan sonra ne yapılır?​

Yüksek lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra doktora eğitimine başlamanız gerekmektedir. Akademisyen olmanın en önemli basamağı bu diyebiliriz. Başvuru şartları yüksek lisans ile aynıdır. Bu eğitim en az 4 yıl sürmektedir.

Yrd Doç öğretim üyesi midir?​

öğretim üyelleri ise yrd.doç.dr, doç. dr. ve prof.dr. gibi unvanlara sahip kimselere verilen unvanlardır. televizyonlarda profesörler için öğretim görevlisi tanımlaması tamamen cahilce bir yaklaşımdır. zira öğretim üyesi akademik çalışmalarla görevlidirler.

Yüksek lisans yaptıktan sonra araştırma görevlisi nasıl olunur?​

Yüksek lisans yaptıktan sonra araştırma görevlisi nasıl olunur?
Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinden sonra Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) ve Akademik Personel girme şartı bulunur. ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.

50 d maddesi nedir?​

“50/d) Lisans üstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere araştırma görevlisi kadrosuna da atanabilirler.” 50/d’de araştırma görevliliği için öğrenci olma şartı bulunur ve iş garantisi yoktur.

Yardımcı doçent unvanı kaldırıldı mı?​

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7100 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, “yardımcı doçentlik” kadrosu yerine “doktor öğretim üyesi” kadrosu ihdas edildi.

Doktorlarda öğretim üyesi ne demek?​

Doktorlarda öğretim üyesi ne demek?
Doktor öğretim üyesi (dr. öğr. üyesi şeklinde kısaltılır), doktorasını başarıyla tamamlayarak tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta yahut veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı elde eden veya belli bir sanat dalında yeterlik kazanmış akademisyen.

Tezli yüksek lisans bitince unvan ne olur?​

Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı”, “hekim” , “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olur.

Yüksek lisans tezi bitince ne olur?​

Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

Yüksek lisans öğrencisi araştırma görevlisi olabilir mi?​

Yüksek lisans öğrencisi araştırma görevlisi olabilir mi?
Araştırma görevlisinde yüksek lisans mezun olmak şart değil. Başarılı yeni mezun arkadaşları akademiye kazandırmak. Araştırma görevlisi fakültede görev yapıyor. Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olma şartı var.
 
Yüksek lisans eğitimini tamamlayarak doktora eğitimine başlamak akademik kariyerinizde önemli bir adımdır. Doktora eğitimi genellikle en az 4 yıl sürer ve akademisyen olmanın temel adımını oluşturur. Yüksek lisans sonrası akademik kariyer hedeflerinizi belirlemek ve bu doğrultuda plan yapmak önemlidir.

Yardımcı doçent unvanı yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 7100 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Tezli yüksek lisans programını başarıyla tamamlayan bir kişi, eğitim aldığı alandaki uzmanlığını kanıtlayarak "bilim uzmanı", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur. Yüksek lisans tezi savunması sonrası jüri tarafından verilen karar doğrultusunda öğrenci unvanından uzmanlık unvanına geçiş yapılır.

Yüksek lisans öğrencileri genellikle araştırma görevlisi olamazlar, çünkü araştırma görevlisi pozisyonu genellikle lisansüstü eğitimlerini tamamlamış kişilere ayrılmıştır. Araştırma görevliliği genellikle lisansüstü eğitimlerini tamamlamış ve akademik kariyer yapmayı hedefleyen kişilere açık bir pozisyondur.
 
Geri
Üst