- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yüksek lisans sınavı nasıl olur?
Üniversitelere göre değişen başvuruları koşullarına göre ALES, not ortalaması ve isteniyorsa yabancı dil puanı gerekir. Başvuru sonrası adaylar yazılı ve/veya sözlü sınava girer. Tüm puanların belirli oranları alınarak sıralamaya göre programa kayıt alınır.Tezli yüksek lisans yapınca ne oluyor?
“ Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.
Yüksek lisans için ücret ödeniyor mu?
Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandıysanız, ücretsiz öğrenime devam edersiniz. Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans ise ücretlidir.Yüksek lisans sınavında ne sorulur?
Bilim Sınavı iki bölümdür. Birinci bölümde adaylara ilk iki sene konularından 8 soru sorulur. İkinci bölümde adaylara üçüncü ve dördüncü sene konularından 5 soru sorulur. Yüksek lisans programına başvuran adaylar ilk sınavı, doktora ve doğrudan doktora sınavına başvuran adaylar ikinci sınavı almak zorundadırlar.
Yüksek lisans kaç dönem?
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.Tezli yüksek lisans bitince ünvan ne olur?
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı”, “hekim” , “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olur.
Tezli yüksek lisans kaç yıl sürer?
MADDE 29 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç dört yarıyıldır. Programın azami süresi altı yarıyıldır.Yüksek lisans parası ne kadar?
Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
Yüksek lisans yapmak için hangi sınavlara girmek gerekir?
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde yükseköğretim kurumu senatosu tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanına sahip olmaları gerekir.Yüksek lisans için sadece ALES yeterli mi?
Bu sebeple başvuru yapmak istediğiniz üniversitenin web sitesine göz atabilirsiniz. Ayrıca tezli yüksek lisans başvurusu yapmak için ALES’e girip yeterli puan almış olmak ve başvuru yapılan programın gerekliliklerini yerine getirmek gerekmektedir. Tezsiz yüksek lisansta ise ALES şartı aranmamaktadır.
Yüksek lisans yapmak için diploma notu kaç olmalı?
Yüksek lisans programlarına başvuran adayların lisans not ortalamalarının 100 üzerinden en az 65; doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuranların ise lisans not ortalamalarının en az 65, yüksek lisans not ortalamalarının en az 75 olması gerekir.Yüksek lisans için YDS kaç olmalı?
Yüksek lisans başvurularında; -Türkçe yüksek lisans programlarına başvuracak adayların YDS’ den en az 50 ya da ÖSYM tarafından YDS’ ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 ye denk gelen bir puan almış olmaları gerekir.
Yüksek lisans da sınav oluyor mu?
Lisansüstü programlarda sınav ve değerlendirme nasıl yapılır? – Lisansüstü programlarda yarıyıl içinde her dersten en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın/sınavların ve yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna etkisi dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir.Yüksek lisans için ALES şartı kalktı mı?
YÖK Başkanı Saraç ‘Bugün yayımlanan yönetmelik değişikliği ile doktora mezunlarımızın yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularında daha önceden istenilen ALES’e girme şartı artık aranmayacak. ‘