AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuksek glisemik indeksli karbonhidratlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.464
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar nelerdir?​

Glisemik indeksi yüksek besinler şu şekilde özetlenebilir:
- Glikoz.
- Beyaz ekmek.
- Tam buğday ekmeği.
- Mayasız buğday ekmeği.
- Pirinç (haşlanmış)
- Pirinç cipsi.
- Pirinç krakeri.
- Mısır gevreği.

Glisemik indeksi nasıl düşürülür?​

Glisemik İndeksi düşürmek için;
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
- Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
- Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir.

Yoğurdun glisemik indeksi kaç?​

Yoğurdun glisemik indeksi kaç?
Tablo 1: Bazı besinlerin Glisemik İndeks (Gİ) ve Glisemik Yük (GY) Değerleri
BESİNLER | Gİ Glikoz = 100 | Gİ Ekmek = 100
Yoğurt | 36 | 51
4. MEYVELER | |
Elma-çiğ | 38 | 52
Elma-suyu | 39 | 55

Makarna glisemik indeks yüksek mi?​

Makarna glisemik indeks yüksek mi?
(iyice haşlanmış makarna, sebze ve meyveler gibi) Makarnanın tam tahıllı Glisemik İndeks oranı (37) ve işlenmiş haldeki oranı (42-45) sert buğdayın ve esmer şekerinkine yakındır ve tavsiye edilen indeks miktarının oldukça altındadır.(55) Bunun nedeni, makarnanın nişastalı yapısı, ekmek yapılırken kullanılan aynı miktar …

Hangi ekmeğin glisemik indeksi?​

Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.

Limon glisemik indeksi düşürür mü?​

Limon da tüm gıdalar gibi belirli miktarda şeker içerir. Limon glisemik indeksi düşük bir meyvedir.

Makarnanın glisemik indeksi yüksek mi?​

Makarnanın glisemik indeksi yüksek mi?

Yüksek glisemik indeksli yiyecekler nelerdir?​

Yüksek glisemik indeksli yiyecekler nelerdir?
Beyaz unlu yiyecekler ve ürünler, makarna, işlenmiş şekerli tatlı türleri, beyaz pirinç gibi pek çok besin glisemik indeksi yüksek olan besinler içerisinde yerini almaktadır.

Yoğurt glisemik indeksi yüksek mi?​

Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.

Glisemik indeksi düşük meyveler hangileri?​

Yeşil elma, üzüm, erik ve mango gibi düşük Gİ meyveleri içeren meyveleri yanına kombine edebilir. Meyvelerin çoğu, fruktoz ve lif içerikleri nedeniyle düşük Gİ skorlarına sahiptir. Orta ila yüksek Gİ skoruna sahip meyveler; kavun, ananas ve kuru meyveler, örneğin kuru üzüm ve kızılcık gibi meyvelerdir.
 
Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar genellikle vücuda hızla enerji sağlayıp kan şekerini aniden yükselten karbonhidratlardır. Bu da ani enerji düşüşleri ve açlık hissi gibi durumlara yol açabilir. Yukarıda verdiğiniz listeye göre, yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar şunlardır:
- Glikoz
- Beyaz ekmek
- Tam buğday ekmeği
- Mayasız buğday ekmeği
- Haşlanmış pirinç
- Pirinç cipsi
- Pirinç krakeri
- Mısır gevreği

Yüksek glisemik indeksli besinleri tüketmenin kan şekerini hızla yükselttiği için sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu yüzden glisemik indeksi düşürmek önemlidir. Glisemik indeksi düşürmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek
- Tam taneli tahıl ürünlerini tercih etmek
- Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketmek
- Pirinç yerine bulgur tercih etmek
- Kurubaklagilleri sıklıkla tüketmek

Yoğurdun glisemik indeksi 36'dır. Bu da yoğurdun kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmediği anlamına gelir. Ayrıca, yoğurt lif ve protein açısından zengin bir besindir, bu da glisemik indeksinin düşük olmasına yardımcı olabilir.

Makarnanın glisemik indeksi, tam tahıllı makarnada 37 iken işlenmiş makarnada 42-45 arasında değişebilir. Tam tahıllı makarna, işlenmiş makarnaya göre daha düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bu yüzden tam tahıllı makarna tercih ederek glisemik indeksi düşürebilirsiniz.

Bazı ekmeğin glisemik indeks değerleri şöyle:
- Fındıklı ekmek ve bazlama (>70): Yüksek glisemik indeksli
- Tıbbi ekmek, beyaz ekmek, simit (55-70): Orta glisemik indeksli
- Ruşeymli ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği, köy ekmeği (<55): Düşük glisemik indeksli

Limon, glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Tüm gıdalar gibi belirli miktarda şeker içerir ancak glisemik indeksi düşüktür.

Son olarak, yüksek glisemik indeksli yiyecekler arasında beyaz unlu ürünler, makarna, işlenmiş şekerli tatlılar, beyaz pirinç gibi besinler bulunmaktadır. Bu besinler kan şekerini hızla yükseltebilirler ve uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabilirler.
 
Geri
Üst