AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuksek gerilim hatlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüksek gerilim hatları nelerdir?​

Yüksek gerilim hattı yönetmelikte ki tanımına göre; kendi arasında iki ayrı gerilim seviyelerine ayrılan birinci grupta 1000 ile 245 bin volt içeren, ikinci grupta ise 245 bin ile 300 bin volt içeren bir enerji hattı olarak yerini almaktadır. 300 bin volttan daha yüksekte ise çok yüksek gerilim hattı olarak …

Tarladan yüksek gerilim hattı geçerse ne olur?​

Tarladan yüksek gerilim hattı geçerse ne olur?
Arsasından elektrik direği ya da yüksek gerilim hattı geçen arazi sahipleri tazminat alabilecektir. Arazisi üzerinden elektrik teli geçen, arazisine elektrik direği ya da trafo konulan, arazisinden yüksek gerilim hattı geçen kişiler kamulaştırma bedellerini alabilmek için dava açmalıdır.

Yüksek gerilim hattı altında ev olur mu?​

yüksek gerilim hattı altında ev Haberi Konut ve arsa gibi gayrimenkul alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında “elektromanyetik alan” da yer alıyor. Yakınında yüksek gerilim hattı bulunan gayrimenkuller, çevresine verdiği zararlardan dolayı tercih edilmiyor.

Alçak gerilim ve yüksek gerilim nedir?​

Alçak gerilim ve yüksek gerilim nedir?
Elektrik enerjisinde 1000 V’un altında olan gerilimler alçak gerilim üstü olanlar ise yüksek gerilim olarak adlandırılır. Kullanım kolaylığı veya ifade açısından 154 ve 380 kV olanlara yüksek gerilim, 34,5 kV olanlara da orta gerilim deniliyor.
Gerilim hatlari ne ise yarar?​
Elektrik üretim tesisleri ile, elektrik tüketim bölgeleri yakınlarındaki transformatör istasyonları; veya transformatör istasyonları ile son tüketici arasında elektrik enerjisi iletimini sağlayan sistemdir.

Yüksek gerilim hattı kime ait?​

Yüksek gerilim hattı kime ait?
Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarım işleri TEİAŞ sorumluluğundadır.

Yüksek gerilim hattı nasıl anlaşılır?​

Yönetmelikteki tanımına göre yüksek gerilim hattı, etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. Yüksek gerilim hatları genellikle santral ile yerleşke arasına döşenirken, şehir içi/ şehirler arası elektrik dağıtımında düşük gerilim hattı kullanılır.

Yüksek gerilimin ne kadar altına yapı izni?​

Yüksek gerilimin ne kadar altına yapı izni?
2 KATTAN FAZLA İZİN YOK Ancak halen yer altına alınmayan gerilim hatları, konut sahiplerini olumsuz etkiliyor. Değişen imar planları nedeniyle belediyeler gerilim hatlarının altındaki binalara 2 kattan fazla inşaat izni vermezken bu durum vatandaşlara büyük mağduriyet yaşatıyor.

Gerilim çeşitleri nedir?​

Ülkemizde alçak gerilim, abonelerde 220 v ve 380 v olarak kullanılır. Orta gerilim şebekeleri 1000 volt (1 kv) ile 35 000 volt (35 kv) gerilimler ara- sındaki şebekelerdir. Bu şebekeler yüksek ve çok yüksek gerilim şebekeleri ile alçak gerilim şebekelerinin birbirine bağlanması işleminde kullanılır.

Alçak gerilim nedir nerelerde kullanılır?​

Alçak gerilim nedir nerelerde kullanılır?
Konutlarda elektrik anahtarları, otomatik sigortalar, devre kesiciler, kaçak akım röleleri, parafodur gibi alçak gerilim ürünleri kullanılır.
Bilinmeyen gerilimlerde yaklaşma mesafesi en az kaç metre olmalıdır?​
YAKLAŞMA MESAFESİ 4-5 METREDİR Bu mesafeden daha yakın noktaya geçtiğiniz de akıma kapılma ihtimali oldukça fazladır. Atlama mesafesi alan içine girdiğiniz zaman siz de bir iletken gibi davranıp, iletken üzerinden geçen akımın bir kısmı da sizin üzerinizden toprağa deşarj olur.

Yüksek gerilim hattı nerelerde kullanılır?​

Yüksek gerilim hattı nerelerde kullanılır?
 
Yüksek gerilim hatları, genellikle elektrik enerjisini üretim tesislerinden tüketim bölgelerine taşımak için kullanılır. Bu hatlar, enerjinin iletiminde kullanılan sistemlerdir ve belirli voltaj aralıklarında gerilim seviyelerini taşır. Yönetmeliklere göre, birinci grup yüksek gerilim hattı 1000 ile 245 bin volt arasında gerilim taşırken, ikinci grup yüksek gerilim hattı 245 bin ile 300 bin volt arasında gerilim taşır. 300 bin volttan daha yüksek gerilim seviyelerinde ise çok yüksek gerilim hatlarından bahsedilebilir.

Yüksek gerilim hatları genellikle TEİAŞ tarafından kurulur, bakımı ve onarımı da yine TEİAŞ tarafından gerçekleştirilir. Yüksek gerilim hatları konutlar, sanayi tesisleri, havaalanları gibi geniş alanlardaki elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Bu hatlar genellikle santrallerden elektrik enerjisini iletmek üzere tesis edilir.

Yüksek gerilim hatlarının çevresinde bulunan arazilerde yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri, bu hatların çevresine yaydığı elektromanyetik alandır. Bu nedenle yakınında yüksek gerilim hattı bulunan gayrimenkuller, çevresine verdiği zararlardan dolayı tercih edilmez. Ayrıca, yüksek gerilim hattının altından geçen arazilere sahip olan kişilerin tazminat alabileceklerine dair yasal hakları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst