AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yuklem ve fiil arasindaki fark nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yüklem ve fiil arasındaki fark nedir?​

Yüklemi isim ve isim soylu sözcük olan cümleler isim cümleleri, yüklemi fiil olan cümlelere ise fiil cümleleri denilir. Çekimli fiil veya ek fiil ile çekimlenen isim soylu bir kelime olabilen yüklem; isim, sıfat tamlaması, fiil, fiilimsi, zamir, birleşik fiiller, ikilemeler, tamlamalar ve deyimlerden oluşabilmektedir.

Yüklem ile fiil aynı mı?​

Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir. Yüklemler fiil veya isim soylu olabilir: (fiil yüklem)

Bir cümlede iki tane nesne olabilir mi?​

Bir cümlede iki tane nesne olabilir mi?
Ancak aynı cümlede hem belirtili hem de belirtisiz nesne bir arada olamaz. Bunu Türkçe kabul etmemektedir. Aynı şekilde Türkçe, bir cümlede birden fazla aynı türden yer tamlayıcısı ve zarf tümlecine ve bir cümlede birden fazla özne ve aynı türden birden fazla nesneye müsaade etmemektedir.

Cümlede özne ve yüklem nasıl bulunur?​

Cümlede özne ve yüklem nasıl bulunur?
Bir cümlenin öznesini bulmak için, öncelikle yüklemin bulunmuş olması gerekir. Çünkü yüklem, cümlenin temel öğesidir. Yüklemi bulduktan sonra yapılacak iş, “yüklemin ifade ettiği eylemi, hareketi, işi yapan kim veya kimlerdir?” sorusunun cevabını aramaktır. Cümlede özneyi bulduran iki soru vardır: “KİM?” ve “NE?”.

Yüklemin türüne göre farklı ne demek?​

Cümleler, anlamlarına, yapılarına yüklemin yerine ve türüne göre dörde ayrılır. Yüklemin sonda olduğu cümlelere kurallı cümle denir. Örnek: ”Ayşenur bugün okula gidemedi.” Devrik cümlelerde ise yüklem cümlenin başında ya da ortasında yer alır. Örnek: ”Seni böyle bırakıp gidemiyorum maalesef”.

Fiil ve yüklem aynı mı?​

Çekimli fiil veya ek fiil ile çekimlenen isim soylu bir kelime olabilen yüklem; isim, sıfat tamlaması, fiil, fiilimsi, zamir, birleşik fiiller, ikilemeler, tamlamalar ve deyimlerden oluşabilmektedir. Fiil cümlesi olarak adlandırılan iş, oluş, hareket, durum bildiren cümlelerin yüklemi çekimli bir fiildir.

Yüklemin fiil olduğunu nasıl anlarız?​

Yüklemin fiil olduğunu nasıl anlarız?
Cümlenin yüklemi bir varlıksa o zaman isim cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Cümle yüklemi bir eylemden bahsediyorsa o zaman fiil cümlesi olur.
 
Yüklem ve fiil arasındaki farkı anlamak için öncelikle yüklem kavramına odaklanmak önemlidir. Yüklem, cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubudur. Yüklemler, fiil veya isim soylu olabilir. Fiil ise bir iş, oluş, hareket veya durumu anlatan kelimedir.

Özne ve yüklem bulma konusuna gelirsek, cümlenin öznesini bulmak için öncelikle yüklemin belirlenmesi gerekir. Yüklemin ifade ettiği eylemi yapan kim veya kimler olduğunu bulmak için "KİM?" ve "NE?" sorularına cevap aranmalıdır.

Cümlede birden fazla nesne olup olamayacağına gelirsek, Türkçe'de aynı cümlede hem belirtili hem de belirtisiz nesnenin bir arada olamayacağı kabul edilir. Benzer şekilde, Türkçe bir cümlede birden fazla aynı türden yer tamlayıcısı ve zarf tümlecine, birden fazla özne ve aynı türden birden fazla nesneye izin vermez.

Yüklem türüne göre cümlelerin yapıları ve anlamları değişebilir. Kurallı cümlelerde yüklemler genellikle cümlenin sonunda yer alırken, devrik cümlelerde yüklem cümlenin başında veya ortasında olabilir.

Yüklemin fiil olduğunu anlamak için, yüklemin bir eylemi ifade edip etmediğine dikkat etmek önemlidir. Eğer yüklem cümlede bir eylemi anlatıyorsa, fiil cümlesi olarak adlandırılır. Öte yandan, eğer yüklem cümlenin sonunda bir varlık ya da durumu belirtiyorsa, o zaman isim cümlesi olarak adlandırılır.
 
Geri
Üst