AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

YSK anayasanin hangi bolumunde duzenlenmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

YSK anayasanın hangi bölümünde düzenlenmiştir?​

Yüksek Seçim Kurulu; 1961 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Kuruluşu” bölümü ile 1982 Anayasasının “Cumhuriyetin Temel Organları” bölümünde “Seçimlerin genel yönetim ve denetimi” başlığı altında anayasal bir kurum olarak yer almış olup, 1961 Anayasasının 75. maddesi ile 1982 Anayasasının 79. maddesinde düzenlenmiştir.
Uzman Çavuş oy kullanabilir mi?
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
1982 Anayasasına göre Yüksek Seçim Kurulu üyelerini kim seçer?
Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Anayasamıza göre seçimlerin genel yönetimini ve denetimini kim yapar?​

(2) Seçim genel, eşit ve gizli oyla, bütün yurtta aynı günde, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmaları, 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde sağlanır.
Kimler oy kullanma hakkına sahip değildir?
Kimler oy kullanamaz?
1982 Anayasasına göre Yüksek Seçim Kurulu ile ilgili ifadeler nelerdir?
Anayasa değişikliğine ilişkin 31.05.2007 tarihli ve 5678 sayılı Kanun ile son hâlini almış olan 1982 Anayasası’nın 79. maddesinin ikinci fıkrasına göre, Yüksek Seçim Kurulu; “seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim …

Yüksek Seçim Kurulu kaç kişiden oluşur?​

Anayasa’da “Yasama Bölümü” içinde yer alan ve seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir.
Seçimlerin denetimini kim yapar?
“Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.
Seçim kanunu kim hazırlar?
Yüksek Seçim Kurulu, ülkemizdeki seçimlerin başlamasından bitimine kadar başta Anayasa olmak üzere; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile diğer seçim kanunlarına uygun olarak seçimlerin yönetim ve denetim …

Yüksek Seçim Kurulu ne zaman kuruldu?​

1950, TürkiyeYüksek Seçim Kurulu / Kuruluş tarihi
YSK Başkanını kim yargılar?
Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …
Seçim ile ilgili çalışmalar yapmak kimin görevidir?
(2) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Yurt içi ve yurt dışı seçim iş ve işlemlerine ilişkin hazırlıkları yapmak ve seçim çalışmalarını yürütmek. b) Kurul kararlarının gereklerini yerine getirmek. c) Kurulun yazışmalarını yapmak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kim kabul eder?​

Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim …
Yunus Aykın nereli?
Yunus AYKIN 01.03.1964 tarihinde Denizli’de doğmuştur. Isparta Gönen Öğretmen Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1987 yılında mezun olmuştur. 03.03.1992 tarihinde Danıştay Tetkik Hakimliğine atanarak mesleğe başlamıştır.
 
Geri
Üst