Yosunlar neden kuzeyi gosterir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yosunlar neden kuzeyi gösterir?​

Buna örnek olarak ağaçların, kayaların veya benzer yapıların yosun tutan yüzeyi bize kuzey yönünü gösterir. Nedeni ise güneşin güney yönünde bulunması yüzünden ağacın kuzey tarafının daha çok nem alır ve nem yosunların büyümesine yardım eden şartları sağlar, bu yüzden de ağaçların yosun tutan yüzeyleri kuzeyi gösterir.

Ağaca bakarak yönümüzü nasıl buluruz?​

Ağaçların Üstlerine Bakın Ağaçlarda bilmeniz gereken çok fazla ipucu saklıdır. Genellikle ağaçların kuzeye uzanan çok az dalı bulunur. Bunu gözlemlemek için yerden yukarı bakmanız yeterlidir. Bir başka ipucu ise ağaçların genel olarak kuzeye bakan yüzeyleri güneye bakan yüzeylerine göre çok daha fazla nemlidir.
Ağaçlar neden yosun tutar?
Kabuklar ve yosun genellikle bahçenizin mikro klimasının nem oranını yüksek olduğunun göstergesidir. Bu durum ağacınız tepesinin sık olmasının ya da ağacınızın etrafındaki bitkilerin çok gür olmasının da sonucu olabilir. Ağacın tepesini budayarak seyreltirseniz, yosun ve kabuklanma da azalacaktır.
Güney yarım kürede ağaçların hangi yönü yosun tutar?
Güneşten gelen ışınlar, güney kısımlarını daha çok ısıtır. Kuzey tarafı ise, daha fazla nemli kalarak yosunların ortaya çıkmasına yol açar. Ağaçların yosun tutan taraflarına baktığımız zaman kuzey yönünün o kısımda olduğunu fark ederiz. Tam tersi ise her zaman güneyi bulmamızı sağlar.

Ağaç yosunları ile yön nasıl bulunur?​

Gözlerinizi kapatıp aklınızda Türkiye haritasını canlandırın. Sırtınızı ağaçların yosunlu tarafına yani kuzeye dönün. Bu durumda yüzünüzün baktığı yön güney olur. Sağ tarafınız batı, sol tarafınız da doğuyu göstermektedir.

Yosun yön bulmada nasıl kullanılır?​

Yosunlar ağaçların ve taşların kuzeyinde oluşur. Yosunlara bakarak da yön bulabilir gideceğiniz yeri kolaylaştırabilirsiniz. Evimizin yakınındaki parkta gövdesinin bir tarafı yosunlarla kaplı bir ağaç gördüm. Yosunlu taraf arkama gelecek şekilde ağacın önünde durarak kollarımı iki yana açtım.

Geri