Yoresel giyim yaglik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
241.716
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yöresel giyim yağlık nedir?​

9. Peşkir: Kuşağın üzerine tutturularak cep görevini gören bir önlüktür. “Yağlık“ olarak da adlandırılır. Üstü işlemelerle süslüdür. Yörede pamuk ipliğinden dokunmuş ince havluya da “peşkir” denmektedir.

Trabzonlular ne giyer?​

Erkek giysilerde siyah, lacivert renk kullanılmakla birlikte yöredeki el tezgahlarında dokunan koyu kahverengi şaldan giysiler yapıldığı da bilinmektedir. Erkek giysileri genel olarak; kabalak, yelek, aba, zıvka, mintan, çizme (sabuk), çarık, çapula, kuşak ve takılardan (kama, kemer, yağdanlık, kavlık, köstek) oluşur.
Izmir geleneksel kıyafetler nasıl olur?
1. Başa Giyilenler: Kalıpsız fes, motifli yemeni, püskül, oyalı poşu. 2. Sırta Giyilenler: Börümcek, mintan, şal kuşak, trablus kuşak, silahlık, kolan, camadan, sallama, potur. 3. Ayağa Giyilenler: Çorap, körüklü çizme.
Manisa yöresine ait giysiler nelerdir?
Erkek Giysileri Başta kırmızı renkli fes bulunur. Fesin üzerine rengarenk iğne oyaları ile süslenmiş yazma sarılır. Bedene ham bez ya da çitare denilen kumaştan yapılmış, yakasız, önden açık uzun kollu gömlek giyilir. Gömleğin üzerine dar kesimli, boyu göğüs altında biten, uzun kollu, içi astarlı cepken giyilir.

Efelerin giydiği kıyafetin adı nedir?​

Efelerin giydikleri elbiseler yaklaşık olarak birbirine benzer. Bunlar dizlik, işlik, camadan veya cepkendir. Bellerinde genişçe sarılmış bir kuşak, bu kuşak üzerinde çeşitli silahlarla dolu bir silahlık bulunurdu. Zeybekler kendi aralarında cesaret ve yiğitlikleriyle öne çıkanlarını efe diye anarlardı.

Trabzonda kız çocuklarına ne denir?​

doğu karadeniz dilinde uşağın dişi versiyonu (bkz: #358022), kız çocuk demek yani.
Izmir’in geleneksel kıyafetinin adı ne?
Zeybek Kıyafetleri – İzmir. Açıklama: Zeybek kıyafetleri yöreden yöreye olduğu gibi zeybekten zeybeğe farklılık gösterse de genel olarak şu bölümlerden oluşur: Başlık: Başta çuha kumaştan fes veya keçe külah bulunur.
Ege bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir kısaca?
Çitari:
Bilmeyenler için tarif edelim: Kıvrak imamların giydiği cüppeye benzeyen, fakat giyilmeyen, sadece başın üzerine örtülen siyah renkli bir giysi yada örtüdür. Bu giysinin boş olan kolları iki taraftan omuzlardan aşağı doğru sarkar. Baştan itibaren yere kadar iner, önde düğme veya fermuar gibi kapatan bir şey yoktur.
Efe ve zeybekler, sırtlarına en altta beyaz renkli yakasız ‘ten gömleği’ giyerler ve bunun üzerine ‘zıbın’ denen ince mavi veya kırmızı çizgili ipek bir gömlek daha giyerler. Bunun üzerine de bir çeşit yelek sayılan, mavi veya mor çuhadan yapılmış çapraz düğmeli, kolsuz ‘camedan’ adı verilen bir üstlük giyilir.
Çakşır kıyafet nedir?
Özellikle Batı Anadolu’da yaygın olarak giyilen, genellikle çuha ve keten gibi kumaşlardan imal edilen pantolona çakşır denir.
 
Geri
Üst