AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yönetmen Nedir? Nasıl Yönetmen Olunur?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Yönetmen Nedir?

Nasıl yönetmen olunacağını düşünmeden önce yönetmenliğin ne olduğunu bilmek gerekir. Bir kurumu, tiyatro oyununu yahut filmi yönetme yetkisini haiz kimseye yönetmen denir.

Sinemaya hakim olma ve Okuma Alışkanlığı

Yani yönetmen olmak isteyen bir kişinin öncelikle tiyatro ve sinema sanatlarına hakim bir kimse olması gerekir. Sanat ve ya hayatın her hangi bir yerinde okumak şiddetli dercede önemli bir yere sahiptir zira okumak bize farklı bakış açıları kazandırır ve anlama kabiliyetimizi artırır. Bu yüzdenyönetmen olmakisteyen bir kimsenin kitapla, edebiyatla arasının iyi olması gerekmektedir.

Yaratıcı Düşünme ve Farklı Olanı Görme ve Gösterme Yeteneği
Sanatta başarılı ve kalıcı olmanın altın kuralı kuşkusuz yaratıcı düşünceye sahip olmaktır. Sinemada başarılı olan bütün yönetmenlerin ortak özelliği yaratıcı düşünme yetenekleridir. Sinema insana ve doğaya yönelik olanı bize anlatırken kamerayı kullanır fakat anlattığı şey herne kadar insanı ilgilendirse bile farklı olanı, farklı olmasa bile kimsenin dikkatini çekmeyen detayları bize aktarır ve bunu filminde başarabilen yönetmen başarıyı yakalar. Dolayısıyla farklı düşünmek, standartların dışına çıkmak ve sınırları zorlamak gerekmektedir ki özgün yapıtlar ortaya koyabilsin.

Taklitten Sakınmak Fakat Esinlenmekten Korkmamak

Şüphesiz iyi bir yönetmen kendinden önce yapılmış filmlerden esinlenebilir, onlardan bazı noktaları alabilir fakat bunu yaparken unutmamak gerekir ki esinlenmek taklit etmek değildir. Bir yönetmen filmini oluştururken taklit etmekten kaçınmalı ancak önceki yapıtları bilerek yer yer esinlenebilmelidir.

Sinema Tekniklerini ve Film Çekimlerini Bilme
Yönetmen adayı bir filmin hangi ekipmanlarla, hangi teknik donanımlarla ve kimlerle, hangi aşamalardan geçerek nasıl çekildiğini iyi bilmelidir. Bunu öğrenmenin iyi yolu ise görmekten geçer. Yönetmen olmak için illa bu işe yönetmen koltuğunda oturarak başlanması gerekmez. Eğer imkanı varsa yönetmen adayı gidip film-dizi setlerini görmeli hatta yapabiliyorsa filmin her hangi bir aşamasında – kurgu, kamera, ışık, makyaj, oyunculuk, ses vb..- bulunmalı, çalışmalıdır. Unutulmamalıdır birçok yönetmen, yönetmen koltuğuna oturmadan önce filmin muhtelif aşamalarında çalışmış, yeterli bilgi ve becerileri edindikten sonra yönetmen olmuşlardır. Sizler için detaylı olarak açıklamaya çalışmış bulunmaktayız.
 
Geri
Üst