- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yönetişimin unsurları nelerdir?
Adrian DAVİES kurumsal yönetişimin temel boyutlarını, örgütün kimliği, örgütün amacı, liderlik, düzenleyici güç, kapsamlılık ve iletişim, hesap verebilirlik düzeni, etkinliğin maksimize edilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması olarak sıralamaktadır.Yönetişimin tanımları nelerdir?
Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden farklı olarak etkileşim ve iletişim kavramlarını barındırır.Iyi yönetim ilkeleri nelerdir?
İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,
Yönetişimin doğasının ön plana çıkardığı özellikler nelerdir?
Yönetişim Nedir? Tanımı ve İlkeleriUluslararası ilişkilerde yönetişim nedir?
Yönetişim ise, yönetim sürecinde hükümet dışı aktörlerin de etkin bir şekilde yönetime katıldığı, süreçte rol oynayan aktörler ve örgütler arasındaki etkileşimi, formal ya da resmi sıfatı bulunmayan kişi, grup ve kuruluşların katılımını ifade eder (Yüksel, 2000, s.145).Yönetim ile yönetişim arasındaki fark nedir?
Bilindiği gibi literatürde yönetim kavramını “management” karşılığı olarak kul- lanmakta, basit olarak “başkaları vasıtasıyla iş görmek” olarak tanımlamaktayız. Yönetişim ise basit anlamda “başkalarıyla birlikte iş görmek” anlamı taşımaktadır.
Yönetişim kavramı ilk defa nerede ortaya atılmıştır?
* Yönetişim terim olarak ilk kez 16. Yüzyılda Kuzey Avrupa’da, ardından da bütün dünyada kullanılmaya başlanmıştır. * 1980’li yıllarda Latin Amerika’da belirginleşen demokratikleşme dalgasıyla ve bu dalganın 1990’lardan itibaren Afrika’da yayılmasıyla, dünya genelinde gelişiminin arttığı görülmektedir.Şirket ilkeleri nelerdir?
Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır: Adillik, Şeffaflık, Hesap verebilirlik ve Sorumluluk. Adillik ilkesi, şirket yönetiminin bütün hak sahiplerine karşı eşit davranmasının ifadesidir.Yönetici kavramının temeli nelerdir?
Yönetici kavramını ünitenin ilerleyen bölümlerinde detaylı bir ekilde ele alacaş ğız. Ancak yönetici ile ilgili ön bilgi vermekte de yarar vardır. Yönetici, amaçları gerçekleştirmek için insann faaliyetlerinden yararlanan ı ve onu etkisi altına alan kimsedir.