Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yonetisimin temel ozellikleri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yönetişimin temel özellikleri nelerdir?​

Adrian DAVİES kurumsal yönetişimin temel boyutlarını, örgütün kimliği, örgütün amacı, liderlik, düzenleyici güç, kapsamlılık ve iletişim, hesap verebilirlik düzeni, etkinliğin maksimize edilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması olarak sıralamaktadır.

E yönetişim nedir?​

Yönetişim ile devlet dışındaki paydaşların da (vatandaş, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve hatta uluslararası kuruluşlar) yönetime, karar alma ve politika oluşturma süreçlerine katılımı amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması da e-Yönetişim’dir.

Yonetisim kavrami nedir?​

Yonetisim kavrami nedir?
Türk Dil Kurumu “yönetişim” kavramını; resmi ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımını olarak ifade etmektedir.

Yönetim ve yönetişim nedir?​

Yönetim, İletişim ve Yönetişim Bilindiği gibi literatürde yönetim kavramını “management” karşılığı olarak kul- lanmakta, basit olarak “başkaları vasıtasıyla iş görmek” olarak tanımlamaktayız. Yönetişim ise basit anlamda “başkalarıyla birlikte iş görmek” anlamı taşımaktadır.

Yönetişimciler nedir?​

Çok aktörlü ve etkileşimli, ilişkileri içeren, birlikte yönetme, birlikte düzenleme üzerinden kamu özel sektör ortaklığı felsefesini taşıyan bir yönetim süreci olarak yönetişim öne çıkar. Özellikle klasik yönetim kapsamında tek taraflı yapılan yönetimin aksini gösteren bir unsurdur.

Akıllı yönetişim nedir?​

Akıllı yönetişim nedir?
AKILLI YÖNETİŞİM Analiz, planlama, uygulama ve politika yapımı gibi kamu yönetimi süreçlerinde şeffa ık, katılımcılık ve işbirlikçi olma prensiplerini sağlayan ve e-devlet hizmetlerinden oluşan bir yönetişimi ifade eder.

Yeni kamu işletmeciliği ne demek?​

Yeni kamu işletmeciliği kamu sektörünün yönetimine ilişkin yaşanan bir zihniyet değişiminin teorisidir. Başka bir deyişle kamu yönetiminin örgütsel yapı ve süreçlerinde özel sektör tarzı yönetim modellerinin ve tekniklerinin kullanılmasını öngören bir yaklaşım olarak da tanımlanabilir.

Yönetişim kavramı ne zaman?​

Kavram, ilk kez 1989 yılında yayınlanan Dünya Bankası’nın bir raporun- da “iyi yönetişim” olarak ifade edilmiştir (Çukurçayır ve Sipahi, 2003a: 44). İyi yönetişimle, katılımcılığı, liyakati, hukukun üstünlüğünü, şeffaflık ve sonuç odaklılığı esas alan bir yönetim kastedilmektedir (Aktan, 2003: 176).

Yönetişimin temel özellikleri genellikle şu boyutlarda ele alınır:

1. **Örgütün Kimliği ve Amacı:** Yönetişim, örgütün kimliğini ve amacını net bir şekilde belirleyerek bu doğrultuda kararlar almayı ve uygulamayı içerir.

2. **Liderlik:** Etkili yönetişimde liderlik önemli bir faktördür. Liderlik, örgütün yönlendirilmesi, motive edilmesi ve hedeflere ulaşılması sürecinde kritik bir rol oynar.

3. **Düzenleyici Güç:** Yönetişim, belirli standartlar, kurallar ve yönergeler çerçevesinde faaliyet göstermeyi sağlayan düzenleyici güçleri içerir.

4. **Kapsamlılık ve İletişim:** Yönetişim sürecinde paydaşların aktif katılımını, güçlü iletişim mekanizmalarını ve bilgi paylaşımını sağlamak önemlidir.

5. **Hesap Verebilirlik Düzeni:** Yönetişim, hesap verebilirlik ilkesini esas alarak kararların nedenlerinin açıklanması, sorumlulukların belirlenmesi ve performansın izlenmesini sağlar.

6. **Etkinlik Maksimizasyonu:** Yönetişimin temel amacı, örgütün etkinliğini artırmak ve kaynakları en verimli şekilde kullanarak hedeflere ulaşmaktır.

7. **Sürdürülebilirlik:** Yönetişim sürecinde sürdürülebilirlik ilkesi ön plandadır. Kararların uzun vadeli sonuçları göz önünde bulundurularak sürdürülebilir politikalar oluşturulur.

Yukarıda belirtilen özellikler yönetişimin temel bileşenleridir ve sağlıklı bir yönetişim sistemi oluşturulmasında önemli rol oynar.

E-yönetişim ise, teknolojinin kullanımının yönetişim süreçlerine entegre edilmesini ve devlet dışındaki paydaşların katılımını kolaylaştırmayı hedefler. Katılımcılığı artırarak şeffaflık ve verimliliği destekleyen e-yönetişim, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımını gerektirir.

Geri