- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yönetimin incelenmesi kimin eseri?
Daha önceleri siyaset bilimi altında incelenen kamu yönetiminin ayrı bir disiplin olarak incelenmesini ilk olarak Thomas Woodrow Wilson dile getirmiş, yazdığı Yönetimin İncelenmesi isimli makalesiyle kamu yönetiminin ayrı bir disiplin olarak gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.Kamu yönetimi disiplininin gelişiminde ilk öncülerin kimler?
➧ Kamu yönetiminin bağımsız bir disiplin olmasında Amerikalı ilk öncüler olarak Woodrow Wilson ve Frank Goodnow gösterilebilir.
Yönetim biliminin Amerikan öncüleri kimlerdir?
GİRİŞ 1860’lardan özellikle iç savaştan sonra özel sektörü destekleyici bir takım girişimlerde bulunan devlet, ABD’de yatırımları teşvik etmiştir.Kamu yönetimi kavramını ilk olarak devlet yönetiminde uygulanan kural ve yöntemleri belirten bir bilim olarak kullanan yazar kimdir?
4.1.Charles Jean Bonnin Kamu Yönetimi kavramını, bilimsel bir dal olarak ilk kez Fransız yazarlarından Bonnin (1772-1812) kullanmıştır. Bonnin bu kavramı, devlet yönetiminde uygulanan kural ve yöntemleri belirleyen yönetim süreçlerinin bütünü olarak açıklamıştır.
Kamu yönetimi disiplini, disiplinler arası bir alan olarak nitelendirilmektedir. Siyaset bilimi, idare hukuku ve işletme yönetimi disiplinlerinin kuram, yöntem ve yaklaşımlarını kullanan kamu yönetiminin bu yönü, son zamanlarda kamu yönetiminin bunalım sebebi olarak gösterilmektedir.
Yönetim düşünürleri kimlerdir?
Öte yandan bazı kaynaklar yönetim bilimindeki “klasik dönem düşünürlerini” Adam Smith ile başlatırken, bazı kaynaklar ise başlangıç olarak F. Taylor, H. Fayol ve M. Weber’i işaret etmektedirler.
Yönetim biliminin temsilcileri kimlerdir?
Bilim adamları ve araştırmacıların büyük bir çoğunluğu, yönetim biliminin kurucusu olarak, Frederick W. Taylor’u kabul ederler. Taylor’un 1911 yılında (104 YIL ÖNCE) yayınladığı “Bilimsel Yönetimin İlkeleri” adlı eseri, yönetim alanında yazılmış en önemli eserlerden biridir.Kamu yönetimi kavramı ilk olarak ne zaman kullanılmaya başlandı?
Bu dönemde Fransa kaynaklı kamu hukuku yaklaşımı da devletin hukuksal temellere kavuşturulması anlayışını ortaya atmıştır. Fransız araştırmacı Bonin daha 1812 yılında “Kamu Yönetiminin İlkeleri” adlı yapıtında ilk defa kamu yönetimi kavramını kullanarak bu disiplinin temellerini atmıştır (Karasu, 2004: 227).