AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yonetim Şekilleri Nelerdir?-Ulkelerin Yonetim Bicimleri

haberci

Yeni Üye
Yonetim Şekilleri nedir
Yonetim bicimleri
Yonetim bicimleri, devletlerin idare şeklidir Devlet şekli cumhuriyet olan, yani halk egemenliği olan devletlerde, yonetim bicimi bununla ozdeş olarak demokrasi olmayabilir Yonetim bicimi ile devletin kuruluşunun ve milletlerin hayat tarzlarının, dunya goruşunun derin bir ilgisi vardır
Orneğin Mustafa Kemal Paşa'nın cumhuriyeti kurarak monarşiye son vermesinde Meclis Yonetimi'ni esas alması, dunyada tek bir oluşumdur Cunku genellikle cumhuriyete gecen sistemlerde, diktatorluk veya ideolojik yonetimler egemendir Bir cumhuriyetin meclise dayanması doğası gereğidir
Yonetim bicimleri şunlardır:
* Aristokrasi
* Cumhuriyet
* Demokrasi
* Despotluk
* Federasyon
* Komunizm
* Konfederasyon
* Meritokrasi
* Monarşi
* Mutlakiyet
* Oligarşi
* Otokrasi
* Parlamenter monarşi (Meşrutiyet)
* Plutokrasi
* Teknokrasi
* Teokrasi
* Totalitarizm
Totalitarizm
Kucuk bir politik grubun onemli butun yetkileri tekelinde toplayarak, demokratik olmayan bir bicimde, devletcilikle ve sıkı bir denetim rejimiyle toplumu yonetmesi akımı ve uygulamasıdır
Teokrasi
Yasama, yurutme ve yargı fonksiyonlarına ilişkin butun devlet gucunun, ancak ilahi kaynaklı olması halinde meşruiyet ve hukukilik kazanacağını savunan ve bu gucun sadece Tanrı'nın yeryuzundeki vekiller tarafından kullanılabileceğini ongoren teoriyi ifade eder
Federasyon
Birden fazla devletin kendi istekleriyle bir araya gelerek dışarıya karşı tek bir siyasal guc olarak gorulmeleri ve bu amacla kurdukları orgutun oluşturan devletlerin uzerinde olması; ic işlerinde ise, gene aralarındaki anlaşmaya gore geniş veya dar olcude ozerk olmaları Bu devlet icinde yaşayan ceşitli uluslar da buyuk bir ozerklik icinde ama aynı devlet icinde dışarıya karşı birliklerini bozmadan yaşamlarını surdurebilirler
Konfederasyon
Bağımsız devletler tarafından, egemenliklerini muhafaza etmek şartıyla, ortak ve sınırlı menfaatlerini sağlamak maksadıyla, bir antlaşma ile kurulan devletler topluluğudur Konfederasyonda, devletler ancak belli ve sınırlı maksatlarla birleşmişlerdir Konfederasyonu meydana getiren konfedere devletlerin devletlik vasfı, konfederasyon halinde de devam eder Ortak menfaatlerini gercekleştirmeye yarayacak nispette bir işbirliği yaparlar; bunun dışında mustakil devlet sıfatlarını, hak ve vazifelerini tamamıyla korurlar
Monarşi
Bir hukumdarın devlet başkanı olduğu bir yonetim bicimidir Bir monarşiyi diğer yonetim bicimlerinden ayıran en onemli ozellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır
Oligarşi
Sadece belirli bir zumrenin bir ulkeyi yonetmesiyle ortaya cıkan yonetim bicimidir Genelde yonetimdeki grup, askeri, siyasi veya maddi olarak ulkenin onde gelen gruplarından birisidir Bazı siyaset bilimciler, yonetim şekli ne olursa olsun, her devletin yonetiminde mutlaka bir oligarşi olduğunu belirtirler
Doğrudan Demokrasi
Doğrudan hukumet de denilen doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi tipidir Doğrudan demokraside devlet icin gerekli olan butun kararlar, yurttaşlar topluluğu tarafından aracısız ve temsilcisiz olarak bizzat alınırlar Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yonetilmesini ongormektedir Dolayısıyla doğrudan demokrasi sistemi, demokrasinin ideal anlamına en yakın olan sistemdir
Temsili Demokrasi
Demokratik ulkelerde milletin egemenlik hakkını doğrudan değil de, sectiği temsilciler (milletvekilleri) aracılığıyla kullandığı bir demokrasi uygulamasıdır Genellikle nufusu yuksek ulkelerde kullanılır
Mutlakiyet
Bir hukumdarın kayıtsız şartsız idaresi altında bulunan hukumet şeklidir İdareyi elinde bulunduran mutlak hakimdir ve kimseye hesap vermez İktidar miras yoluyla alınabildiği gibi secimle de olabilir
Despotluk
Hicbir yasaya bağlı kalmaksızın ve buyrukcunun cıkarından başka hicbir amac gozetmeksizin, zorbaca uygulanan ve buyruklara dayalı yonetim bicimidir
Meşrutiyet
Hukumdarların mutlak yetkilerinin bir bolumunu anayasal kurumlara ve meclise devrettiği yonetim bicimidir

Yönetim şekilleri, devletlerin idare şekillerini ifade eder. Devlet şekli cumhuriyet olan, yani halk egemenliğine dayalı olan devletlerde yönetim biçimi bununla özdeş olmayabilir. Yönetim biçimi ile devletin kuruluşunun, milletlerin hayat tarzlarının ve dünya görüşünün derin bir ilişkisi vardır. Örneğin, Mustafa Kemal Paşa'nın cumhuriyeti kurarak monarşiye son vermesinde, Meclis Yönetimi'ni esas alması dünyada tek bir oluşumdur. Çünkü genellikle cumhuriyete geçen sistemlerde, diktatörlük veya ideolojik yönetimler egemendir. Bir cumhuriyetin meclise dayanması doğası gereğidir.

Yönetim biçimleri şunlardır:
- Aristokrasi
- Cumhuriyet
- Demokrasi
- Despotluk
- Federasyon
- Komünizm
- Konfederasyon
- Meritokrasi
- Monarşi
- Mutlakiyet
- Oligarşi
- Otokrasi
- Parlamenter monarşi (Meşrutiyet)
- Plutokrasi
- Teknokrasi
- Teokrasi
- Totalitarizm
- Doğrudan Demokrasi
- Temsili Demokrasi
- Meşrutiyet

Totalitarizm, küçük bir politik grubun önemli bütün yetkileri tekeline alarak demokratik olmayan bir şekilde, devletçilikle ve sıkı bir denetim rejimiyle toplumu yönetme akımı ve uygulamasıdır.

Teokrasi, yasama, yürütme ve yargı fonksiyonlarına ilişkin bütün devlet gücünün sadece ilahi kaynaklı olması halinde meşruiyet ve hukukilik kazanacağını savunan ve bu gücün sadece Tanrı'nın yeryüzündeki vekilleri tarafından kullanılabileceğini öngören bir teoridir.

Federasyon, birden fazla devletin kendi istekleriyle bir araya gelerek dışarıya karşı tek bir siyasal güç olarak görülmeleri ve iç işlerinde ise aralarındaki anlaşmaya göre geniş veya dar ölçüde özerk olmaları ilkesine dayanır. Konfederasyon ise bağımsız devletlerin ortak menfaatleri için kurdukları birlikler olarak tanımlanır.

Monarşi, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Monarşi, hükümdarın yaşamı boyunca devlet başkanı olmasını kapsar.

Oligarşi, belirli bir zümrenin bir ülkeyi yönetmesiyle ortaya çıkan yönetim biçimidir. Genellikle yönetimdeki grup, askeri, siyasi veya maddi olarak ülkenin önde gelen gruplarından birisidir.

Doğrudan Demokrasi, halkın egemenliğini doğrudan kullandığı demokrasi tipidir. Kararlar doğrudan halk tarafından alınır, temsilci kullanılmaz. Temsili Demokrasi ise milletin egemenlik hakkını temsilciler aracılığıyla kullandığı demokrasi biçimidir.

Mutlakiyet, bir hükümdarın başında bulunduğu yönetim şeklidir. İktidar kayıtsız şartsız hükümdara aittir ve hesap verme zorunluluğu yoktur. Despotluk ise keyfi uygulamalarla toplumu yöneten bir yönetim biçimidir. Meşrutiyet ise hükümdarların mutlak yetkilerinin bir kısmını anayasal kurumlara ve meclise devrettiği yönetim biçimidir.

Geri