AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yonetim kurulu Uyesi pay sahibi olmali mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yönetim kurulu Üyesi pay sahibi olmalı mı?​

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabilmenin şartları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yeniden belirlenmiştir. Anılan Kanun ge- reğince artık yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olması zorunlu değil- dir; bu kapsamda pay sahibi olmayanlar da yönetim kurulu üyesi olabile- cektir.

Kimler bağımsız yönetim kurulu üyesi olabilir?​

Kimler bağımsız yönetim kurulu üyesi olabilir?
Bağımsız üye olarak nitelendirilebilen yönetim kurulu üyelerinin; son beş yıl içinde şirket, şirketin ilişkili taraflarından biri veya şirket sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak %5 veya daha fazla paya sahip hissedarların ilişkili olduğu tüzel kişiler ile kendisi ve Tebliğ’de belirlenen aile üyeleri arasında …

Yönetim Kurulu Üyesi nasıl seçilir?​

Yönetim Kurulu Üyesi nasıl seçilir?
Yönetim kurulu üye sayısı için ana sözleşmede belirtilen kadar genel kurul tarafından üye seçilir. Yönetim kurulu toplantılarında her üyenin tek bir oy hakkı vardır. Genel kurul, tüzel kişi temsilcisini seçerken şirkete faydalı olabilecek kimseleri düşünmek zorundadır.

Yönetim kurulu kime karşı sorumludur?​

Yönetim kurulu üyeleri kanundan veya esas sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde meydana çıkan zarardan şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına karşı sorumludurlar. Bunların yanı sıra özel sorumluluk halleri de söz konusudur.

Anonim şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?​

Anonim şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?
YENİ TTK’YA GÖRE YÖNETİM KURULU ÜYE SAYISI Bilindiği üzere, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (ETTK)’nın 312. maddesinde “Anonim şirketlerin esas mukavelesiyle tayin veya umumi heyetçe intihap edilmiş en az üç kişiden ibaret bir idare meclisi bulunur. İdare meclisi pay sahibi aza ortaklardan teşekkül eder.

Yönetim kurulu bağımsız üyesi ne demek?​

Yönetim kurulu bağımsız üyesi ne demek?
Konunun özüne değindiğimize göre, bağımsız yönetim kurulu üyesi nedir bu soruya cevap verecek olur isek, icrada görevli olmayan, üyelik haricinde şirkette başkaca herhangi bir idari görevi veya kendisine bağlı icrai mahiyette faaliyet gösteren bir birim bulunmayan ve şirketin günlük iş akışına ve olağan faaliyetlerine …
Bağımsız üyelik nedir?​
Peki “bağımsız”dan kastedilen nedir? Şirket ile ilişkisi yönetim kurulu üyeliği ve dolayısıyla kazanılmış % 5’i geçmeyen hissedarlıkla sınırlı, son 5 yılda şirkette profesyonel olarak çalışmamış olan ve şirketin ana tedarikçileri veya müşterilerinden birinde çalışmayan, yönetim kurulu üyelerine ‘Bağımsız Üye’ deniyor.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabilme şartları, Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilmiştir. Artık yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olması zorunlu değil; pay sahibi olmayanlar da yönetim kurulu üyesi olabilmektedir. Yani pay sahibi olmak, yönetim kurulu üyesi olmak için bir ön şart değildir.

Bağımsız yönetim kurulu üyesi olabilmek için belirli kriterler vardır. Örneğin, son beş yıl içerisinde şirketin ilişkili taraflarından biri veya şirket sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak %5 veya daha fazla paya sahip hissedarların ilişkili olduğu tüzel kişiler ile veya Tebliğ'de belirlenen aile üyeleri arasında herhangi bir ilişki olmamalıdır. Bu kriterlere uyan kişiler bağımsız yönetim kurulu üyesi olabilirler.

Yönetim kurulu üyeleri genel kurul tarafından seçilir. Yönetim kurulu üye sayısı ana sözleşmede belirtilen kadar olmalıdır ve genel kurul üyeleri seçerken şirkete faydalı olabilecek kişileri düşünmelidir.

Yönetim kurulu üyeleri, kanundan veya şirketin esas sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına karşı sorumludurlar. Ayrıca özel sorumluluk halleri de söz konusu olabilir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu, en az üç kişiden oluşur ve pay sahibi azalar arasından seçilir.

Bağımsız yönetim kurulu üyesi ise icrada görevli olmayan, şirkette başka bir idari görevi olmayan ve şirketin günlük iş akışına karışmayan bir üyedir. Ayrıca bağımsız üye olabilmek için belirli kriterlere de uyulmalıdır.

Geri