AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yonetim kurulu karari nasil iptal edilir?

Editör

Yeni Üye

Yönetim kurulu kararı nasıl iptal edilir?​

Yönetim kurulu tarafından alınan bu karar, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kurallarına aykırı ise alınmış olan bu yönetim kurulu kararı aleyhine, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri kararın ilanı tarihinden itibaren bir ay içinde iptal davası açabilirler.

Yönetim kurulu kararları iptal edilebilir mi?​

Yönetim kurulu kararları iptal edilebilir mi?
6102 sayılı TTK yönetim kurulu kararlarını düzenleyen m. 390- 391. maddelerinde yönetim kurulu kararlarının iptaline ilişkin açık bir hükme yer vermemiştir.45 Esasen TTK m. 391 gerekçesinde yer alan ilk ifade “yönetim kurulu kararları iptal edilemez” şeklindedir.

Genel kurul kararının iptali davası kime karşı açılır?​

Genel kurul kararının iptali davası kime karşı açılır?
Kararların yerine getirilmesi, kişisel sorumluluğuna sebep olacaksa yönetim kurulu üyelerinden her biri, kararın iptalini talep edebilir. Uygulamada genellikle yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmemesi kararlarına karşı iptal davası açılmaktadır.

Genel kurul kararlarının iptali için talepte bulunulan üç sebep nedir?​

Bu sebepler; kanuna, esas sözleşmeye ve dürüstlük kuralına aykırılıktır. Kanuna aykırı bir genel kurul kararının iptali talebi pay sahipleri, yönetim kurulu yahut yönetim kurulu üyelerinden her biri tarafından ileri sürülebilir.

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?​

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?
KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİNE İLİŞKİN DAVALAR, KAT MALİKLERİNİ TEMSİLEN YÖNETİCİYE KARŞI AÇILMALIDIR. MAHKEMECE, DAVANIN YÖNETİCİ ALEYHİNE AÇILDIĞI DİKKATE ALINARAK İŞİN ESASINA GİRİLİP TOPLANACAK DELİLLER DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLMESİ GEREKİR.

Şirket alacaklıları iptal davası açabilir mi?​

Şirket alacaklıları iptal davası açabilir mi?
TTK madde 553 uyarınca, şirketin uğradığı doğrudan zararlara karşı, şirket, ortaklar ve alacaklılar dava açabilecek kişilerdir. Şirketin, yönetim kurul üyesine karşı açacağı davada önem arz eden konu, sorumluluk davası açılabilmesi için genel kurul kararının dava şartı olup olmadığıdır.

Yönetim kurulu kararlarının iptali konusunda aşağıdaki detaylı bilgileri paylaşabilirim:

Yönetim kurulu tarafından alınan bir karar, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve dürüstlük kurallarına aykırı ise, kararın açıklanmasından itibaren bir ay içinde pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri kararın iptali için dava açabilirler.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre, yönetim kurulu kararları üzerinde doğrudan bir iptal mekanizması bulunmamaktadır. TTK madde 391'e açık bir şekilde "yönetim kurulu kararları iptal edilemez" ifadesiyle kararların genel olarak iptal edilemeyeceği belirtilmektedir.

Genel kurul kararlarının iptali davası genellikle kararların yerine getirilmesi durumunda kişisel sorumluluk doğurabileceği zaman yönetim kurulu üyeleri tarafından açılmaktadır. Özellikle ibra edilmeyen kararlar için iptal davaları sıkça görülmektedir.

Genel kurul kararlarının iptali için talepte bulunan üç temel sebep kanuna, esas sözleşmeye ve dürüstlük kuralına aykırılıktır. Bu sebepler pay sahipleri, yönetim kurulu veya bir yönetim kurulu üyesi tarafından ileri sürülebilir.

Kat malikleri kurulu kararlarının iptali davası ise genellikle kat maliklerini temsilen yöneticiye karşı açılmalıdır. Mahkeme, davanın yönetici aleyhine açıldığını dikkate alarak delilleri değerlendirip kararını verir.

Şirket alacaklıları da TTK madde 553'e göre doğrudan zarar gördüklerinde şirket, ortaklar ve alacaklılar olarak dava açabilecek kişilerdir. Özellikle yönetim kurulu üyesine karşı açılacak davada genel kurul kararının dava şartı olup olmadığı önemli bir konudur.

Geri