- Konu Yazar
Yönetim kurulu Başkanı tüzel kişi olabilir mi?
Buna karşılık 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) ile tüzel kişilerin bizzat yönetim kurulu üyesi olabileceği kabul edilir ve tüzel kişi yönetim kurulunda kendisi seçeceği bir gerçek kişi tarafından temsil edilir[1].Tüzel kişilik perdesinin ne anlama gelir?
Pay sahiplerinin sınırlı sorumluluğundan dolayı üçüncü kişilere sorumlu olan kural olarak tüzel kişiliktir. Bu nedenle doktrinde tüzel kişiliğin, üçüncü kişiler ile pay sahipleri arasındaki ilişkiyi sınırlama özelliği tüzel kişilik perdesi olarak adlandırılmaktadır.
Tüzel kişilik perdesi nasıl kaldırılır?
Tüzel Kişilik Perdesinin Ters Kaldırılması; Ortağın şahsi borçlarından dolayı, perdenin aralanması ve alacaklıya doğrudan şirket malvarlığına gidebilme imkânı verilmesidir. Bu halde ortağın şirket tüzel kişiliğini kullanarak gerçekleştirdiği tasarruflar nedeniyle, şirketin sorumluluğuna gidilebilecektir.
Tüzel kişi temsilcisi ne demek?
Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır.Tüzel kişiler anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabilir mi?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile anonim ortaklıkların yönetim kurullarına ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden biri de tüzel kişilerin yönetim kurulu üyesi seçilebilmesine olanak tanınmasıdır.
Tüzel kişi şirket müdürü olabilir mi?
Anılan hüküm uyarınca limited şirketlerde gerçek kişiler yanında dernek, vakıf ya da başka bir ticaret şirketi gibi tüzel kişiler de müdür olarak atanabilecektir.
Tüzel kişilerde perdenin aralanması teorisi nedir?
Öğreti ve uygulamada kabul edilen tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisi; bazı şartların varlığı hâlinde, tüzel kişilik ve mal ayrılığı ilkesi dikkate alınmadan, mevcut tüzel kişiliğin arkasına saklanan gerçek veya tüzel kişinin borçtan sorumlu tutulmasını ifade etmektedir.Şirketler arasında organik bağ ne demek?
Farklı tüzel kişiler arasında tam bir özdeşlik, ticari veya iktisadi bağımlılık ve bütünlük bulunmasa dahi, belli kriterlerin varlığı ve bu tüzel kişilerin birbirlerinin uzantısı olarak kabul edilmesi halinde “organik bağ” olgusundan söz edilir.
Perdenin aralanması davası nedir?
Limited şirket tüketici olabilir mi?
Yani, TKHK bakımından ticari veya mesleki amaç dışında hareket eden her tüzelkişi, buna elbetteki şirketler de dahil olmak üzere, tüketici olarak nitelendirilmiştir. O halde, TKHK kapsamında şirketlere de tüketici sıfatına sahip olma hakkı tanınmıştır.Tüzel kişi nasıl kazanılır?
Tüzel kişilik. Madde 47 – Başlıbaşına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal toplulukları, kendileri ile ilgili özel hükümler uyarınca tüzel kişilik kazanırlar. Amacı hukuka veya ahlâka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamaz.
Tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına ne ad verilir?
Mal toplulukları “vakıf” ismiyle anılmaktadır. Diğer özel hukuk tüzel kişileri ise “kişi toplulukları” olarak tanımlanmaktadır.
Anonim şirket tüzel kişiliği var mı?
Anonim şirketler tüzel kişiliklerdir ve tüzel kişilik ticaret siciline tescil ile gerçekleşir. Kurulan anonim şirketinin borçlarına karşı sorumluluğu mal varlığı ile sınırlanır. Ortaklarının sahip olduğu sorumluluk ise taahhüt edilen sermaye ile olur.Okur yazar olmayan şirket müdürü olabilir mi?
(2) Kurucusu gerçek kişi veya tüzel kişi olan şirketlerin sözleşmesi müdürlükte bizzat kendileri veya temsilcileri tarafından imzalanır. (3) Kurucu veya temsilcinin, okur-yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde sözleşmeler noter huzurunda imzalanır.