- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Yolda geçen süreler fazla mesai sayılır mı?
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.” de çalışma süresinden sayılmaktadır.Iş kanununa göre fazla mesai zorunlu mu?
İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.
Şoförlerin yolda geçen tüm süreleri mesaiden sayılır mi?
4857 sayılı İş Kanunu md. 66/1/b bendine göre: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler” işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.Fiili mesai ne demek?
Maddesinde “işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre” olarak tanımlanmıştır. Fiili çalışma süresi olarak adlandırılan bu süreye ek olarak kimi kanunca kimi ise Yargıtay kararları ile öngörülmüş diğer bazı durumlar da çalışma süresinden sayılmaktadır.
Madde 6 —Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak …
Mesai ücretinden vergi kesilir mi?
Fazla Mesai Ücretinden Hangi Kesintiler Yapılır? Fazla mesai ücretinden sosyal sigortalar primi, işsizlik sigortası primi, gelir ve damga vergisi kesilir.
İşçi yıllık 270 saatten fazla çalışma ne olur?
Yargıtay, bu sınırlamadan hareketle yıllık 270 saati aşan fazla çalışma ücretinin işçiye ayrıca ödenmesini istiyor. Fazladan 40 dakika çalışan işçinin de 1 saat fazla çalışma yaptığı kabul edilir. Fazla çalışılan süreler için işçilere saat başına, normal saat ücretinin yüzde 50 fazlasıyla ödeme yapılır.İş Yasası’nın “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendine göre “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler” günlük çalışma süresinden sayılır.
SGK geçici görevlendirme süresi ne kadar?
Formun bir örneği ilgili personelin özlük dosyasında saklanır. Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. Kesintili ya da kesintisiz olarak bu Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttır.
Şoförlerin yolda geçen tüm süreleri mesaiden sayılır mı?
Çalıştırılmak Üzere Gönderilmede Yolda Geçen Süreler 4857 sayılı İş Kanunu md. 66/1/b bendine göre: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler” işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.SGK geçici görevlendirme nedir?
Geçici görevlendirme ile başka bir işyerinde görevlendirilen çalışanlar, başka bir işverene ait çalışma ortamında iş görmeleri nedeniyle diğer çalışanlarla birlikte sağlık ve güvenliklerinin sağlanması için gerekli çalışmalar gidilen işyeri işverenlerince yapılmalıdır.
Geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilmekte ve en fazla iki defa yenilenebilmekte olup, işbu azami on sekiz ay olarak hükme bağlanan süre sınırlandırılması, geçici iş izlenimi ile sürekli işçi çalıştırılmasının engellenmesi amacını taşımaktadır.
Belediyeler geçici görevlendirme yapabilir mı?
Geçici görevlendirmeye ilişkin onay işlemleri, belediyelerde en üst yönetici olan Belediye Başkanının onayıyla tekemmül eder. Başkan onay yetkisini alt makamlara devredebilir. Geçici görevlendirme en fazla bir yıl olarak yapılabilir ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir.