Yol masrafi nasil hesaplanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yol masrafı nasıl hesaplanır?​

Yol ücreti hesaplama işlemini örneklendirelim:
- SGK primi işçi payı: 500 x = 70 TL.
- İşsizlik sigortası işçi payı: 500 x %1 = 5 TL.
- Gelir vergisi matrahı (gelir vergisini bulmak için gerekli): 500 – (70+5) = 425 TL.
- Gelir vergisi: 425 x = 63,75 TL.
- Damga vergisi: 500 x binde 7,59 = 3,80 TL.

Yol parası bordroda nasıl gösterilir?​

Nakit Yol Parası: İşçiye nakit olarak bordrosunda ödenen yol parası, hem gelir vergisine hem de SGK’ya tabidir. Hiçbir istisna uygulanmaz. Servis Hizmeti: İşçiye yol parası vermeden, onu işe götürüp getirecek bir araç temin edilmesi bir ayni yardım niteliği taşıdığından bu yardım üzerinden SGK primi hesaplanmaz.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT’nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
Yol parası 2021 aylık ne kadar?
Yol yardımının kart ya da bilet olarak verilmesi ile ilgili 2020 yılından itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birlikte, iş günü bazında gelir vergisi istisnası uygulamak da mümkün oldu. Bu tutar 2021 yılı için 13 TL olarak belirlendi.
2022 yemek ücreti bordroda nasıl gösterilir?
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2022 yılı için 34 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.

Yol parası vergi dilimine girer mi?​

Yapılan yardım işçinin brüt ücretine de dahil edilmez. Toplu ulaşım kartına yapılan yardım için yapılan yeni düzenleme ile birlikte iş gününü baz alarak gelir vergisi istisnası uygulanabilir. 2022 itibarıyla toplu taşıma kartlarına yardım yüklendiğinde yapılacak vergi istisnası tutarı ise 17 TL’dir.

Karayolları idari para cezası nedir?​

Karayolu Taşıma Kanun’unun 5 inci maddesinin altıncı fıkrasına göre taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara verilecek ceza dörtyüz Tük Lirasından “beş yüz Türk Lirası idari para cezasına” yükseltilmiştir.

Geri