- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yökak nedir ne işe yarar?
YÖKAK bu amaçla yükseköğretim kurumlarının kendi kalite güvencesi sistemlerini oluşturmalarına ve geliştirmelerine rehberlik etmektedir. YÖKAK’ın ikinci görevi, ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve tanınması süreçlerini yürütmektir.YÖK akreditasyon nedir?
Akreditasyon: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.Yökak kurumsal akreditasyon nedir?
Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir.
Akredite ne demek kısaca?
Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri v.b.) …KIDR ne demek?
Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR); kurumun yıllık iç değerlendirme süreçlerini izlemek, Kurumsal Dış Değerlendirme Programında ve/veya Kurumsal Akreditasyon süreçlerinde esas alınmak üzere kurum tarafından her yıl hazırlanır.Akredite olmak ne demek?
Akreditasyon; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade etmektedir.
Program Akreditasyonu; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade etmektedir.
Daha basit anlatımla üniversitelerin verdiklerini eğitimin kalitesini göstermek için ulusal kurumlardan veya uluslararası kurumlardan aldıkları belgedir diyebiliriz. Akreditasyon kalite güvencesi sağlaması ve bu kalitenin sürekliliğini temin etmesi açısından önemli bir uygulamadır.
Akredite edilen programlar ne demek?
Akreditasyon hangi üniversitelerde var?
Türkiye’deki durum ve Akredite Programlar Türkiye’den ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi , Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden birçok program ABET akreditasyonuna sahiptir. Ayrıca KKTC’den Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin de birçok bölümü ABET akreditasyonuna sahiptir.Akreditasyon nedir örnek?
Akreditasyon, tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Genellikle; uygunluk değerlendirmesi hizmetlerinin verildiği serbest piyasa ekonomileri, laboratuarları ve belgelendirme kuruluşlarını akredite olmaya sevk eder. Bir laboratuar veya belgelendirme kuruluşunun akredite olması ona itibar kazandırır.Akredite nasıl yapılır?
Akredite olma işlemi, bir uygunluk değerlendirme kuruluşuna başvuru yapılarak başlar….Denetleme aşamasında başvuruda yapılan kurumun standartlara uygunluğu farklı açılardan ele alınır:
- Yönetim Sistemi Belgeleri.
- Ürün ve Personel Belgeleri.
- Uyumluluk Sertifikaları
- Test Raporları
KIDR raporu nedir?
Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR); kurumun yıllık iç değerlendirme süreçlerini izlemek ve beş yıl içinde en az bir defa gerçekleştirilecek dış değerlendirme sürecinde esas alınmak üzere, kurum tarafından her yıl hazırlanır.Değerlendirme raporu nasıl yazılır?
Bir raporun hazırlanmasında göz önünde tutulması gereken nitelikleri de şöyle sıralayabiliriz:- Konunun uzmanı olmak.
- Raporun konusunu iyi kavramış olmak.
- Konuyla ilgili kaynakları taramak.
- Kaynaklardan elde edilen malzemeyi etkili, çarpıcı, inandırıcı ve doyurucu nitelikte hazırlamak.
- Objektif davranmak.
Akredite olmuş kişi ne demek?
Akredite arkadaş akreditasyon üzerinden kullanılan ve Fransızca kökenli bir kelimedir. TDK’ya göre bu kelimenin anlamı ise ‘üçüncü taraflarca bir kurum ya da kuruluşu bağımsız şekilde çalıştığını gösteren bir denetleme’ şeklinde dile getirilmektedir.