Yok iken sonradan var olan sey nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yok iken sonradan var olan şey nedir?​

Bu şekilde sonradan meydana gelen, dolayısıyla yaratılmış olan şeye hâdis, onun yaratıcısına da muhdis denir. “Yokken meydana gelme durumu” anlamında isim, “sonradan meydana gelen, yeni olan” anlamında sıfat olarak hades kelimesine de kaynaklarda sıkça rastlanır (Lisânü’l-ʿArab, “ḥds̱” md.; Kāmus Tercümesi, I, 646).

Hudus ve imkan ne demek?​

Allah’ın varlığını ispat için bir varlığın, olayın hatta bütünüyle alemin bir zamanlar yokken sonradan var olması manasını ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hudus kelimesi, belirme, görünme ve ortaya çıkma demektir. Dinimizde ise hudus sözcüğü yaratmak ve yoktan var etmek manasında kullanılır. Bu kelimeden türetilmiş olan hadis ise, sonradan yaratılmış olan demektir.
Islam dininde imkan nedir?
Bir başka söyleyişle imkân, olumlu ve olumsuzluk açısından zorunluluğun bulunmaması veya zorunsuzluk anlamına gelmektedir (İbn Sînâ, el-İşârât, I, 317).
Imkan delili nedir felsefe?
İmkân Delili, Hadsiz imkânlar içinde en mükemmel imkânların tercih edilmesidir. Yaratıklardaki seçilen yaratılış tercihleri yaratıcı tarafından yaratıklara en uygun, faydalı ve muhtaç oldukları özelliklerin o varlığın imkânlarına sunulmasıdır.

Hudus delili nedir diyanet?​

Dilimize Arapçadan geçen hudüs kelimesi yaratılma, ortaya çıkma ve var olma anlamına gelir. Hadis ise, öncesinde var olmayıp sonradan yaratılan varlık demektir. 8. yüzyıldan itibaren kelamcılar ve İslam filozofları, Allah’ın varlığını kanıtlamak için birçok delil öne sürmüştür. Bu delillerin başında hudüs delili gelir.

Kıdem ve hudus ne demek?​

Kıdem’in zıddı “hudûs” kavramıdır. Kelime anlamı “sonradan meydana gelmek” olan hudûs’un terim anlamı, “bir varlığın, olayın, hatta bütünüyle evrenin mevcudiyetine yokluğun tekaddüm etmesi, bunların bir zamanlar yokken sonradan var olması” şeklindedir (Topaloğlu, 1998: 305).
O, her şeyi oluşturan ilk nedenin “su” olduğunu düşünmüştür. Suyun soğuduğunda buz, ısındığında buhar olabilmesini ise onun tüm varlıklarda farklı biçimlerde var olabilmesi olarak yorumlamıştır. Thales bu problemi ortaya atmasıyla felsefenin öncüsü olarak kabul edilir.
Allah’ın varlığını nasıl ispat ederiz?
– Allah’ın göndermiş olduğu kutsal kitaplar da Allah’ın var olduğuna dair bir delildir. – Fıtrat kavramı da Allah’ın varlığının bir diğer delilidir. – Dinimizde yer alan alemde yer alan tüm canlılar bir yaratıcıya muhtaç olup bu kavram ise hudüs kavramıdır. Hudüs kavramı da Allah’ın varlığının bir delilidir.
Inayet delili nedir ibn Rüşd?
İbn Rüşd ise inâyeti Tanrı’nın varlığına ayrı bir delil olarak ele alır. Bütün âlem Tanrı’nın inâyet ve cömertliği ile yaratılmıştır. Filozof bu yaratılışı ifade etmek için sürekli yaratma tabirini kullanmaktadır. Dolayısıyla Tanrı’nın âleme olan inâyeti sürekli ve kesintisiz olarak devam etmektedir.
 
Geri
Üst