AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

YOK Hangi Kontenjanları Kapatıyor?

SoruCevap

Yeni Üye
imagesyokhangikontenjanlarikapatiyor5af9d5692f022

YOK, Universitelerde kapatacağı bolumler
Her yıl universite kontenjanlarını ortalama yuzde 20 oranında artıran YOK , bu yıl devlet universitelerinde başta fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler bolumlerini kapatma yoluyla kontenjan duşuruyor

Yuksekoğretim Kurulu (YOK) devlet universitelerinde yaşama gececek radikal kararlar alıyor Bunlardan biri, Milli Eğitim Bakanlığının talebiyle eğitim fakultelerindeki ikinci oğretim programları nın kapatılması Bir diğeri ise İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki universitelerde Dolmuyor denilerek fizik, kimya, biyoloji gibi temel eğitim veren programları kapatmak Kapatılması duşunulenlere, yine kontenjanı doldurma sorunu yaşayan deniz urunleri gibi bolumlerin eklenmesi planlanıyor

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu konuda aldığı kararlar oldukça önemli ve tartışmaya açık konuları gündeme getiriyor. Temel bilimler bölümlerinin kapatılması öğrencilerin tercihleri ve üniversitelerin kontenjan politikaları açısından önemli bir değişiklik olabilir. Özellikle fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler bölümlerinin kapısının kapanması, eğitim ve bilim dünyasında nasıl etkiler yaratacağı merak konusu olabilir.

Eğitim fakültelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması da öğrenci ve öğretim üyeleri arasında bir dizi tartışmayı beraberinde getirebilir. Öğrenciler bu programlar sayesinde iş hayatıyla eğitimlerini dengeleyebiliyorlar ve maddi durumlarına destek olabiliyorlar. Bu programların kapatılmasıyla birlikte öğrencilerin eğitim olanakları ve iş hayatına entegrasyonu nasıl etkileneceği de önemli bir konu olabilir.

Son olarak, fizik, kimya, biyoloji gibi temel eğitim veren programların sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde değil, diğer illerde de önemli birer eğitim kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. Bu programlar kapatıldığında bu alanlarda eğitim almak isteyen öğrencilerin nasıl etkileneceği ve alternatif eğitim olanaklarının yeterli olup olmadığı da dikkate alınması gereken bir konudur.

Tüm bu değişikliklerin öğrencilerin eğitim hakları ve ülkenin bilim ve eğitim potansiyeli üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Kararların alınması aşamasında paydaşların görüşleri alınarak daha kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Geri