AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yogusma nasil ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yoğuşma nasıl ortaya çıkar?​

Yoğuşma; havanın içindeki su buharının, ortam sıcaklığı ve bağıl nem miktarına bağlı olan terleme sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir yüzeye temas etmesi sonucu gaz halinden sıvı hale geçmesidir.

Yoğuşma örnekleri nelerdir?​

Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Yoğuşma olması için ne olması gerekir?
Yoğunlaşma, genellikle, bir buhar soğutulduğunda ve/veya gaz fazındaki moleküler yoğunluk, maksimum eşiğine ulaştığında, doyma sınırına sıkıştırıldığında meydana gelir.

Yoğuşma neye bağlıdır?​

a) Hava, o andaki sıcaklığına bağlı olarak, belli miktardaki su buharını taşıyabilir. Doygunluk sınırına gelmiş hava bünyesinde daha fazla su buharı taşıyamaz ve ek olarak gelen bütün su buharı suya dönüşür; kısaca yoğuşma meydana gelir.

Yoğuşma olmaması için ne yapılmalı?​

Yoğuşma olmaması için gerekli minimum yalıtım kalınlığı doğru hesaplanmalı, Su buharı difüzyon direnç katsayısı yeteri kadar yüksek olmalı, Yalıtım ısı köprüleri oluşmamalı ve sızdırmazlık uygulamaları doğru yapılmalıdır.
En sık meydana gelen yoğuşma ürünü nedir?
Yoğunlaşmanın gerçekleşmesi için temel şart havanın soğumasıdır. Isınan hava kütlesi yoğunlaşmadan uzaklaşır. Başlıca yoğunlaşma türleri şunlardır: Bulut, sis, çiy, kırağı, kırç, yağmur, kar ve doludur.

Yoğuşma nedir 5 sınıf örnek?​

Bir maddenin gaz halden sıvı hale geçmesine yoğunlaşma, yoğunlaşmanın meydana geldiği sıcaklığa yoğunlaşma sıcaklığı denir. Soğuk havalarda camların buğulanması, buzdolabından çıkarılan sürahinin üzerinde su damlacıkları oluşması yoğuşmaya örnektir.

5 sınıf yoğuşma nedir?​

Madde halinin gaz iken sıvıya dönüşmesine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir. Yoğunlaşan madde çevresine ısı vermektedir ve böylelikle maddenin etrafı ısınmaktadır. Yoğunlaşma, buharlaşma olayının tersidir. En detaylı şekliyle yoğunlaşma, havadaki su buharının soğuk bir madde ile karşılaşarak sıvı hale geçmesidir.
Yoğuşma sıcaklığı kaç derecedir?
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm’de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C’dir.

Yoğuşma ne zaman başlar?​

Doymuş havadaki sıcaklık çiğ noktası sıcaklığının altına düştüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Havada bulunan su buharının yoğuşma sıcaklığının altında bir düzeyle kontak duruma geldiği zaman, havanın içindeki su buharı yoğuşur. Yoğuşmanın su haline dönüşmesi terleme olarak adlandırılır.

Yoğuşma ısı alır mı yoksa verir mi?​

0 santigrat derecenin altında yeryüzünde oluşan yağış çeşitleri nelerdir?
Kar: Buluttaki nemin 0 °C altında buz kristalleri şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşan yağış türü. Dolu: Dikey hava hareketlerine bağlı, damlacıkların yükselmesi ve aniden donmasıyla oluşan buz parçalarının yere düşmesiyle oluşur. Çisenti: 0.5 mm’den küçük damlaları olan yağmura verilen addır.
 
Geri
Üst