- Konu Yazar
- #1
Yoğurtta fermantasyon nedir?
Genellikle yoğurt, kültürler eklenmeden önce pastörize edilir. Tabii ki doğrudan pastörize edilmiş süt kullanılarak da yoğurt yapılabilir. Son olarak, yoğurt başlatıcı kültürler (probiyotikler) soğutulmuş bu süte eklenir ve pH derecesi 5’in altına inene kadar beklenir. Bu, fermantasyon süreci olarak adlandırılır.Yoğurt üretiminde fermantasyon sıcaklığı nedir?
Isıtılan süt vücut ısısına (37 derece) ininceye kadar bekletildiğinde yoğurt yapımının asıl can alıcı kısmına, fermantasyon, yani mayalanma sürecine geçilir. Bu ısıda, yoğurttaki en yaygın iki bakteri, Laktobasilus bulgarikus ile Streptokokus termofilus çoğalmaya başlar.Fermante süt nedir?
Fermante süt nedir?Fermente Süt Ürünleri ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi Sütün, çeşitli starter kültürler kullanılmak suretiyle fermente edilmesi sonucu (özellikle laktik asit fermantasyonu) oluşan, farklı aroma ve kıvama sahip süt ürünlerine; fermente süt ürünleri adı verilmektedir.
Yoğurt mayalanması nasıl olur Biyoloji?
85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur. Canlı yoğurt bakterilerin en aktif olduğu uygun ortam bu sıcaklıktır. Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler.Yoğurt bakterisi laktik asit fermantasyonu yapar mı?
Yoğurt; Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermantasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir.Bakteri fermantasyonu nedir?
Bakteri fermantasyonu nedir?Fermantasyon ya da mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.
Yoğurt Mayalanırken sütün sıcaklığı neden önemlidir?
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın.Yoğurtta inkübasyon sıcaklığı kaç derece olmalıdır?
Yoğurt starter kültürü ve probiyotik bakteri aşılanan sütlerin pH’ları 4.8, 4.6 ve 4.4’e ulaşıncaya kadar 37, 42 ve 45°C’lerde inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonucunda probiyotik yoğurt örnekleri 4°C’ye soğutulmuş ve bu sıcaklıkta 30 gün süresince depolanmıştır.Ne işe yarar yoğurtta tozlu aroma?
Ne işe yarar yoğurtta tozlu aroma?Belirtilen oranların üzerinde katılması yoğurtta tozlu aromaya (unumsu aroma) neden olur. Süt tozu olarak; yağlı süt tozu (Full Cream Milk Powder =CMP ) da kullanılabileceği gibi, genellikle yağsız süt tozu (Skimmed Milk Powder=SMP) tercih edilir.