AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yogurt yapmak icin yogurt gerekiyorsa ilk yogurt nasil yapildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yoğurt yapmak için yoğurt gerekiyorsa ilk yoğurt nasıl yapıldı?​

Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.

Yoğurt fermantasyonu nasıl yapılır?​

Yoğurt fermantasyonu nasıl yapılır?
Isıtılan süt vücut ısısına (37 derece) ininceye kadar bekletildiğinde yoğurt yapımının asıl can alıcı kısmına, fermantasyon, yani mayalanma sürecine geçilir. Bu ısıda, yoğurttaki en yaygın iki bakteri, Laktobasilus bulgarikus ile Streptokokus termofilus çoğalmaya başlar.

Kozalak yoğurdu nasıl yapılır?​

Kozalak yoğurdu nasıl yapılır?
5 litrelik süt için 2-3 adet yeşil, henüz açmamış çam kozalağı ve bir yemek kaşığı yoğurdu maya olarak kullanın. 5 litre sütü kaynatın, serçe parmağınızı yakmayacak kadar ılındığında çam kozalakları ve bir kaşık yoğurdu tencereye koyun. Tencereyi bir örtü ile sarın ve 6 saat bekletin.

Yoğurdun bozulmadan saklanabilmesi için ne yapmalıyız?​

Cevap: Buzdolabında ya da soğuk bir ortamda saklanmalıdır.

Yoğurt kıvamı nasıl arttırılır?​

Yoğurt kıvamı nasıl arttırılır?
Tüm şartlara rağmen yoğurt tutmuyorsa; Genişçe bir kaba kaynar su ekleyip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi koyun. Birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra süt tenceresini buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra yoğurt hazır olacaktır.

Laktik asit fermantasyonu kim yapar?​

Laktik asit fermantasyonu kim yapar?
Laktik asit fermantasyonu sadece çizgili kaslarda gerçekleşmez. Bunun yanı sıra sütün yoğurda dönüştürülmesini sağlayan bakteriler de laktik asit fermantasyonu yapmaktadır. Laktik asit fermantasyonları oksijenin yeterli olmaması durumunda meydana gelir.

Hangi bakteriler laktik asit fermantasyonu yapar?​

Bu bakterilere örnek olarak, Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus ve Lactococcus cinsi bakteriler verilebilir. Bu bakterilerin ortak özelliği laktozdan laktik asit fermentasyonu sonucu, laktik asit oluşturmalarıdır.

Yoğurt üretiminde hangi mikroorganizmalar rol oynamaktadır?​

Yoğurt üretiminde hangi mikroorganizmalar rol oynamaktadır?
Yoğurt, sütün Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus karışımı veya laktik asit starter kültürü ile fermente olmasısonucunda oluşan bir fermente süt ürünüdür.
 
Eski çağlarda göçebe topluluklar tarafından ilk yoğurt yapımının karınca yumurtası kullanılarak gerçekleştirildiğine dair bir inanış bulunmaktadır. Ancak bilimsel olarak bunun doğruluğu kanıtlanmamıştır. Yoğurdun ilk kez nasıl yapıldığına dair kesin bilgilere sahip olmak zor olabilir, ancak genel olarak yoğurt yapımının binlerce yıl öncesine dayandığı bilinmektedir.

Yoğurt yapımında anahtar bir adım olan fermantasyon süreci, sütün belirli bir sıcaklıkta tutularak içerisinde bulunan bakterilerin çoğalması ve laktik asit üretmesi sürecidir. Bu süreçte en yaygın kullanılan bakteriler Laktobasilus bulgarikus ve Streptokokus termofilus'tur. Genellikle süt ısıtıldıktan sonra belirli bir sıcaklığa kadar soğuyana kadar bekletilir ve bu noktada mayalanma işlemi başlar.

Kozalak yoğurdu ise geleneksel bir yoğurt çeşididir. Kozalakların içerisinde bulunan doğal bakterilerin yoğurt mayalamada kullanılmasıyla elde edilir. Bu süreç genellikle sütün kaynatılması, ılındıktan sonra kozalaklarla birlikte tencerede bekletilmesi ve mayalanmasıyla gerçekleşir.

Yoğurdun bozulmadan saklanabilmesi için uygun bir ortamda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Bu genellikle buzdolabında veya soğuk bir ortamda saklanarak yapılabilir.

Yoğurt kıvamını arttırmak için ise bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer yoğurt kıvamını tutturamıyorsanız, geniş bir kaba kaynar su ekleyip içine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi yerleştirebilirsiniz. Birkaç saat sonra süt tenceresini buzdolabında dinlendirerek yoğurdunuzun kıvamını arttırabilirsiniz.

Laktik asit fermantasyonu çoğunlukla bakteriler tarafından gerçekleştirilir. Çizgili kaslarda meydana gelen laktik asit fermantasyonunun yanı sıra sütün yoğurda dönüşümü için kullanılan bakteriler de laktik asit üretebilirler. Bu bakterilere örnek olarak Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus ve Lactococcus cinsi bakteriler verilebilir.

Son olarak, yoğurt üretiminde önemli rol oynayan mikroorganizmalar genellikle Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus gibi bakterilerdir. Bu bakteriler, sütteki laktik asit fermantasyonu sürecini başlatarak yoğurt oluşumunu sağlarlar.
 
Geri
Üst