AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yogurt nasil yapilir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yoğurt nasıl yapılır kısaca?​

Yoğurt Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sütünüzü derin bir tencereye alın.
- Ocağın altını kapatıp sütün ılınmasını bekleyin.
- Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurdun içerisine sütten birkaç kaşık dökelim mayamız ılınsın.
- Kaplara bölüştürüp üzerini örtün..5-6 saat bu şekilde üzeri hiç açılmadan bekletin.

Ev yoğurt nasıl yapılır püf noktaları?​

Ev yoğurt nasıl yapılır püf noktaları?
yoğurt yapımının püf noktaları
- Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın.
- Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun.
- Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin.

Evde kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?​

Sulu yoğurtlardan alınan maya, yeni yoğurdun da sulu olmasına yol açabilir. Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.

Yoğurt nasıl olur?​

Yoğurt nasıl olur?
Yoğurt nasıl oluşur:
- Çiğ süt 85-90 °C de 15-20 dakika ısıtılır.
- 70 °C üzerinde proteinler çözünür.
- 85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur.
- Sütteki asitliğin değişimini proteinler fark eder ve birbirlerine tutunmaya başlayarak ağ oluştururlar.
- Yoğurt oluşumu için uygun sıcaklık ve ortam çok önemlidir.
Yoğurdun taş gibi olması için ne yapmak lazım?​
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.

Sütten yoğurt oluşmasına neden olan nedir?​

Sütten yoğurt oluşmasına neden olan nedir?
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
 
Yoğurt yapımı oldukça basit ve keyifli bir süreçtir. İşte yoğurt tarifinde kullanılan adımlar ve evde yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

1. Sütünüzü derin bir tencereye alın ve ocağın altını kapatıp sütün ılınmasını bekleyin.
2. Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurdu içerisine sütten birkaç kaşık dökerek mayayı ılınsın.
3. Kaplara bölüştürüp üzerini örtün ve 5-6 saat boyunca bu şekilde hiç açmadan bekletin.

Evde yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
1. Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın.
2. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sararak ve sıcak tutarak bekletin.
3. Yaz aylarında yoğurt yaparken ise üzerini fazla örtmemeye dikkat edin.

Yoğurtun taş gibi olması için:
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır ve istenilen kıvam yakalanamaz. Manda ve keçi sütleri ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksek olduğundan bu sütlerden yapılan yoğurtlar daha sert ve taş gibi olacaktır.

Yoğurt, besin değeri yüksek olan ve laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen bir süt ürünüdür. Yoğurt oluşumunda rol oynayan bakteriler arasında Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi canlı laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Bu bakteriler sütte asitlik değişimini sağlayarak yoğurdun oluşumunu desteklerler.
 
Geri
Üst